4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Düzce Hayvanları Koruma Derneği tarafından Avni Akyol Parkı girişinde basın açıklaması yapıldı.
 Dernek adına basın açıklamasını Yönetim Kurulu Üyesi Ilgın Gülce Günay okudu.  Düzce Hayvanları Koruma Derneği olarak, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, hala Düzce’de ve Türkiye’de hayvanların merhem sürülememiş yaralarını duyurabilmek için toplandıklarını ifade eden Günay, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günümüz Düzce’sinde ve Türkiye’sinde sokak hayvanlarını korumaya yönelik yasaların uygulanamadığı ve hayata geçirilemediği şu an bulunduğumuz çöplüğün durumundan da anlaşılmaktadır. 2019 yılında, hayvanlar; belediyelerin kısırlaştırma ve aşılama ihmalleri, hayvanları şehir merkezlerinden uzaklaştırma çabaları, sokak hayvanlarını doğal yaşamın bir parçası olarak görmemeleri sebebiyle tüm Türkiye’de, çöplüklerde, şehir merkezinden uzak tenha köşelerde, ölümcül bulaşıcı hastalıklarla savaşmakta, açlık mücadelesi vermekte ve güçsüz düşüp ölüme terk edilmektedir. Yaklaşık bin 400 belediyenin bulunduğu ülkemizde sadece 234 belediye barınağı, ilimizde ise sadece Akçakoca ilçemizde barınak bulunmakta ve dolayısıyla diğer ilçelerimizdeki hayvanlar çöplüklere bırakılmaktadır.




Bilinçli belediye yönetimine sahip şehirlerde, çöplükte yaşayan sokak hayvanlarının sorunlarıyla mücadele edilebilir, problemlere çözüm aranabilirken ve ülkemizde de bunun oldukça güzel örnekleri mevcutken, daha uygarca bir ortak yaşam yaratmayı hedefleyen toplum ve belediyeler ise aynı yöntemleri izlemek zorundadırlar.”
 


“Hayvanlar soğuk betonlardan sıcak yuvalara kavuşsun”
Tek isteklerinin bu hayvanların soğuk betonlardan sıcak yuvalara kavuşurlarken, bir yandan şehre yakışır çözümlerin üretilmesi ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunun hayvanların yaşam hakkını bütünüyle koruma altına alması olduğunu belirten Ilgın, Düzce Hayvanları Koruma Derneği adına şu önerilerde bulundu: 
“Düzce’mizde devasa barınaklardan kurtularak her ilçeye özel içinde bir mini buzdolabı, ecza dolabı, ameliyat masası bulunan, 150 metrekarelik, etrafı tellerle çevrili, kısırlaştırma ve tedavi konteynerlerinin oluşturulması; anlaşmalı, alanında uzman veteriner hekimlerle iş birliği yapılarak günde en az 10 kısırlaştırma ile hızla artan popülasyonun önüne geçilmesi; konteynerlere ek olarak kısırlaştırma ameliyatı sonrası hayvanların alındıkları yere bırakılana kadar gözetim altında tutulabileceği 10 kulübenin ilçelere temin edilmesi; Kurtsuyu’nda bulunan rehabilitasyon merkezinin gerçekten bir hayvan hastanesi gibi çalışması ve şehrimizdeki bütün ilçelere, köylere, mahallelere hizmet vermesi. Eski barınağın ise çöplük sorunu hallolana kadar acil kısırlaştırma ve tedaviler için hizmet vermeye devam etmesidir. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır ve tüm hakların önündedir. Sokaklar, sokak hayvanlarının yaşam alanlarıdır ve bu yaşam alanlarında, beslenmelerinin, barınmalarının, yaşamlarını sürdürmelerinin engellenmesi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince suçtur.  Tüm bu bahsettiğimiz üzücü olaylara, siyasi liderlerin, belediye yetkililerinin, il, ilçe, belde, belediye başkanlıkları ve muhtarlıkların siyaset üstü, vicdani bir mesele olarak yaklaşmalarını umut etmekteyiz.”
Basın açıklamasının ardından dernek üyeleri tarafından vatandaşlara hayvanların korunmasına ve yaşam haklarına yönelik bilgilendirmeler içeren broşürler dağıtıldı.

HABER: S.AYDINLI
GÖRÜNTÜ: M.ALTIN