Düzce Bisikletliler Derneği Başkanı Nizamettin Ulaş DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı'yı ziyaret ederek Bisiklet yoluyla ilgili gelinen son durumu anlattı ve destek istedi. Mustafa Kayıkçı Düzce’de bisiklete binenlerin sayısının çok olduğunu bunun yanında bisiklete maddi açıdan binmesi zorunlu olanları düşünerek bu yolların yapılmasına olumlu baktığını söyledi.

 

Kayıkçı, “Bisiklet bizim için hem nostalji hem spordur, Düzce’de otomobil çok fazla sıkıştı. Düzce’ye ait bir kültür değildir, ama oluşmayacak diye bir şey yoktur. Bisiklet yolu olan bir şehir, kültürlü bir şehirdir ben bunun dar yollara rağmen olabileceği kanaatindeyim. Bir hafta sonu bile binebilsek ben çoğalacağına inanıyorum. Düzce’de 30 bin bisikletli var, 3 bin zorunlu binen ve bunun bini öğrenci, asıl iş burada bize nostalji gibi gelebilir ama buna binmek zorunda olan insanlar var. Biz bunları hep Avrupa’da gördük, sadece yol renkle ayrılmış, bunların eğitimleri verilmeli. Biz destekliyoruz, bizim kurumumuzla alakalı nasıl bir katkı varsa bunu da yapmaya hazırız. Konu önemli bir konudur, hem kültürel, karbon solunumu açısından ve Düzce’de ki trafik anlamında fayda saylayacağını düşünüyorum. Ama park sorunu var, bugün İstanbul’da bunlar var ama bizde de olumsuz diye bakılamaz alternatif bakılması lazım. “ dedi.

 

Bir netice alamadık

 

Bisikletliler Derneği Başkanı Nizamettin Ulaş, çevre illeri örnek göstererek Düzce’de de bu kültürün oluşmasını istediklerini söyledi. Ulaş, Bisiklet festivali hazırladıklarını, yollar için ise kent konseyinde sunulduğunu fakat bir netice alınamadığını belirtti.

 

Ulaş, “Düzce’de 30 bine yakın bisikletli sayımız var, 3 bine yakın bisikletli her gün yollarda buna rağmen bisikletin altyapısı hakkında bir ilerleme yok. Mayıs ayının 17-18-19’unda büyük bir festivale hazırlanıyoruz, uluslararası ayağı da var İtalya ve İngiltere de ki sitelere de koyuldu. Vali bey destek oluyor, hatta bir vali muavini tahsis edecek bize. Organize sanayi bölgesinde ki kuruluşlar karşılayacaklar böyle bir anlaşma yaptık. Orada ki amacımız Düzce’yi bisikletle tanıtmak, Efteni gölü, Gölyaka turu, bu yol güzergahı içinde ki köylere uğrayacağız. Düzce’de herkesin ileri gelenlerin elini taşın altına koymasını istiyoruz, bu büyük bir projedir her sene bunu devam ettireceğiz. Geçen sene şehir içinde yapmıştık 300 kişilik bir grupla, bunu uluslararası Türkiye içinde bir ayağında İtalya ve İngiltere’den misafirlerimiz olabilir. Kent Meclisinde Belediye başkanımız demişti Düzce merkezden Üniversiteye kadar yol yapacağız, şuana kadar bir netice alamadık, Belediye nasıl bir uygulama yapacak bilmiyoruz. Kalıcı konutlardan şehir merkezine kadar yolun 2 tarafına da bisiklet yolu yapılması uygundur, karayolları bunu teklif etmiş fakat dosyası kapanmış ne aşamada bilmiyorum. İstanbul ve Bolu caddesinde ki yolun sağ tarafı otopark kapatıldı o yolda da bisiklet yolu olabilir. Kent konseyine sunduk derenin içinde ki imar projesini sunduk her iki taraf bisiklet yolu olacak, bununla ilgili bir kamuoyu yaratmak istiyoruz. Çevre şehircilik bakanı önem veriyor, siz proje yapmaya başlayın biz destek vereceğiz diyor. Çok yakınımız da ki İzmit Belediyesi 8-10 kilo metrelik bir bisiklet yolu yaptı, Avrupa Birliği Destekleme fonlarından 70 bin Euro yardım aldı.” Şeklinde konuştu.

Haber: S. YANAR