Hükümetin, fındık üreticilerine 3 yıl daha alan bazlı gelir desteği ödenmesine dair kararı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzce Ticaret Borsası başkanı Nurettin Karslıoğlu, destek ödemelerinin işleyişi konusunda bilgi verdi.
Karslıoğlu, “ 3 yıllık alan bazlı gelir desteği ödemesi ile 3 yıllık söküm karşılığı alternatif ürüne geçiş desteği uygulaması başlamıştı, bu destek ödendi günü bitti, söküm desteği istenen limitlerin çok altında oldu. Dünkü yayınlanan yürürlüğe göre, biz alım desteğinin sona ermesinden bu yana neler yapılması gerekir noktasında, lisanslı depoculuk yapılması gerektiğini hep söyledik. 2 alternatif alan bazlı desteğin ve yeni ürüne geçme desteğinin 3’er yıl daha uzatılmasını talep etmiştik. Ulusal fındık konseyi olarak tarım bakanlığına, maliye bakanlığına, ticaret bakanlığına gerekli tüm bakanlıklara müracaatları yapmıştık. Bizde desteklemenin bittiği günden beri yaklaşık bir yıldır bu işin tekrar devam etmesi konusunda mücadele verdik, gerekli her yere başvuruda bulunduk. Lisanlı depoculuk daha tam oturmadı, bu yıl sadece bir deneme başlangıcı gibi oldu ama sezona yetişmedi. Serbest piyasada bir müdahale alımının da bittiği noktada fındık gibi stratejik bir ürününle ilgili tamamen sahipsiz kalmamakla ilgili en azından bu 2 nokta olmalıdır dedik. Şimdi bu alan bazlı desteklemenin 3 sene daha devam edeceği, 2012 için 150 TL, 2013 yılı için 160 TL, 2014 yılı için ise 170 TL olarak destekleme ödeneceği açıklandı. Düzce ilimize Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olarak ilimizde ki üreticilere bu konunun biran önce duyurulmasını bir mutluluk olarak temenni ediyorum.” Dedi.
Alternatif ürüne geçişin Düzce’de ilgi görmediğini belirten Karslıoğlu, desteğin devam ederek alternatif ürüne geçişte üreticilerin başarılı olmasını temenni etti.
“Alternatif ürüne geçilsin diye 6 meylin altında ki fındık dikim alanlarına alan bazlı destek ödenmiyor. Bu tür yerler önemli bir kısmını Düzce ilinin ova kesiminde, Çilimli ilçesinden aşağıya bu ova kesimin tamamı 6 meylin altı olarak kabul ediliyor. Buralarda alan bazlı destek ödenmiyor bunun yerine alternatif ürüne geçiş için toplam 600 TL’lik bir ödeme vardı ancak böyle bir söküm gerçekleşmedi, kayda değer bir rakam olmadı. Alternatif ürünlerde fındıktan daha çok bir getiri sağlamıyor, sadece alan bazlı desteğinin olmamasının kaynağı olarak daha çok gelir elde edilecek ürün olup da geçilirse onu da memnunlukla karşılarız. İnşallah destek devam eder, alternatif ürüne geçişteki üreticimiz başarılı olur, Tarım İl Müdürlüğü elinden gelen yardımı esirgemiyor bu konuda. Şuana kadar bir başarı sağlanamadı bu geçişle ilgili.” 

Haber: H. İŞCAN