Düzce'de 1999 depremi sonrasında Fevzi Çakmak Mahallesi'nde ve kalıcı konutlar bölgesinde Bayındırlık Bakanlık tarafından yaptırılan ve 13 yıldır atıl vaziyette duran kalıcı işyerleri, hazineye devredildikten sonra okul ya da yurt gibi kamu kuruluşları yararına dönüştürülmesi için proje bekliyor.
Kalıcı Konutlar'da yoğun nüfus olmasına karşın kalıcı işyerlerinde hak sahibi olan vatandaşların şehir merkezini tercih etmesi nedeniyle işyerleri adeta çürümeye terk edildi. Kullanılmaması nedeniyle harap vaziyette değerlendirilmeyi bekleyen işyerlerinden bazıları tinerci ya da alkol alanların mekanı haline dönüşürken çevre sakinleri sık sık basın aracılığıyla duydukları rahatsızlığı dile getirerek çözüm istiyor. İşte bu sorunların sona ermesi ve yapılan yatırımın heba olmaması için devlet düğmeye bastı.
Daha önce belediye ve il özel idaresine 320 adet işyeri devredilirken, hazinede 24 tane işyeri hazır bulunuyordu.
17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından yapılan ancak kullanılmadığı için yıllardır atıl vaziyette duran kalıcı işyerleri için çıkarılan 6353 sayılı yasada hak sahiplerine 12 Ekim’e kadar süre verilmişti.
Bu sürenin bitmesiyle hak sahiplerinden feragat edenlerden ve 3 taksit ödemediği için hakkı düşenlere ait bin 36 işyeri hazineye devredildi. Hazineye devredilen işyerleri ile ilgili il idare kurulunda iptal işlemleri devam ediyor.
Depremden bu yana atıl durumda kalan işyerlerinin ne olacağı ise meçhul. Valiliğin proje hazırlaması halinde işyerlerinin okul ve yurt gibi projelerle değerlendirilmesi planlanıyor.

 

Haber; S. KAŞKIR