Fidanlık mevkiine yapılmakta olan hastane inşaatı bitecek gibi görünmüyor. Geçen hafta işçilerin para alamadıkları iddiasıyla iş bırakmalarıyla ilk sorun baş gösterirken, inşaatın müteahhidin iflas ettiği öğrenildi. TOKİ’nin yaptığı ihale sonucunda Mahkemeden iflas öteleme isteyen müteahhidin tekrar toparlanıp işe başlaması halinde inşaat devam edecek ancak, işi bırakmasıyla birlikte yeniden ihale sürecine girecek olan devlet hastanesi inşaatının uzun bir süre daha böyle kalacağa benziyor. Bu arada müteahhitin iflas öteleme kararı almasıyla birlikte, iş yaptığı bir çok esnafa da borcunu ödemediği, bu yüzden firmayla iş yapan esnafların tedirgin olduğu öğrenildi.

Bu İlk Değil

Düzce, başlatılan yatırımlarda müteahhitlerin iflas ederek işi bırakması ve inşaatların yıllarca sürümcemede kalmasına hiç yabancı değil. Daha öncede şehrin merkezinde yapılan iş merkezi inşaatı ve Gümüşova- Düzce arasındaki duble yol inşaatı da, birkaç kez müteahhitlerinin iflas etmesi ve inşaatların el değiştirmesi nedeniyle uzun süre yapılmayı bekledi.

Neden İflas Ediyorlar?

Bugün gelinen noktada TOKİ'nin iş verdiği müteahhit firmaların büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntıda.Firmaları ekonomik sıkıntıya sokan en önemli neden TOKİ'nin Kamu İhale Yasası'na dayanarak en ucuz teklifi kabul etmek zorunda olması. İhaleleri alan firmaların birçoğunun finansal açıdan güçlü sermaye yapılarının olmaması sorunu tırmandırırken piyasa koşullarına dayanamayıp, projeyi yarım bırakarak şantiye alanından çekilen firma sayısı hızla artıyor.

Haber; H. İŞCAN