İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez’in, Akçakoca Belediyesi Konferans Salonu’nda sunduğu seminerde, turizmden tarıma, dış ticaretten sağlık sektörüne dek birçok alanda devlet teşvikleri anlatıldı. Seminerde, teşvikler ve devlet desteğinin yanı sıra, Avrupa Birliği hibeleri konularında da bilgi veren Balyemez, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yeni yatırımlarda devlet yardımları konusunun yeniden belirlendiğini bildirdi. Balyemez, büyük ölçekli yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi de uygulandığını belirterek, “50 milyon liranın üzerindeki büyük yatırımların yanı sıra, Ordu’nun da içinde yer aldığı bölgede minimum 500 bin liranın üzerindeki yatırımlar da devlet tarafından desteklenmektedir” dedi.
Ulusal tarım stratejileri çerçevesinde, tarım üreticilerine ise kırsal alanda, bireysel veya grup şeklinde, öz sermayeye dayalı projeli yatırımlar için teşvikler sunulduğunu ifade eden Balyemez, “Bu kapsamda tarım ürünlerinin depolanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile altyapı tesislerine yönelik yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır” dedi.
Balyemez, Akçakoca’da imalat ya da ticaret yapan bütün sektörleri ilgilendiren, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımın da teşvik kapsamı dahilinde olduğunu belirtti.