Düzce İl Genel Meclisinin (İGM) Temmuz ayı toplantısını basına kapatması üzerine ilk büyük tepki Gazeteciler Cemiyeti’nden (DGC) geldi.


Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Denetleme Kurulu Üyesi Erol TAYHAN, İGM’de yapılan uygulamayı “çağdışı” bir uygulama olarak nitelendirerek: “Basına engel olmak, basına kapatmak gerçekleri öldürmez. Gerçekler kapı aralarında gizlenmez. Basının ana görevi gerçeğe ulaşmak ve gerçekleri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu engellemeyi seçilmiş insanların yapması kadar üzücü bir hadise olamaz” dedi.


Her an kamuoyunu bilgilendirme ve gerçekleri kamuoyuyla paylaşma görevi olan basının, üstelik seçilmişler tarafından önüne set konulmasına bir anlam veremediğini ifade eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tayhan açıklamasına şu sözlerle devam etti:


“Düzce İGM 2014 yılı Temmuz ayı 3.dönem toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında basının dışarı atılması ve İGM toplantılarını basına kapması, görevi kamuoyunu bilgilendirmek olan basına yapılan en büyük hakarettir. Aynı zamanda gerçek bilgileri kamuoyundan gizlemek ve saklamak anlamı taşır.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde: “Gazeteci, tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir” denilmektedir. Gazetecinin ana görevi kamuoyunu bilgilendirmek, gerçekleri halkla paylaşmaktır. Hele İl Genel Meclisi gibi seçilmiş insanların yer aldığı bir grubun kararı ile halka ve kamuoyuna açık bir toplantıyı basına kapatması kabul edilebilir bir davranış şekli değildir. Gerçekler eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Ancak bu tür görüşmeleri ve toplantıları basına kapatmak demek, halkın bilgi almasına da kapatmak demektir. Kamuoyunu bilgisiz ve belgesiz bırakmak demektir. Bu çağda seçilmiş insanların İGM gibi önemli bir kurumu kamuoyuna kapatması kadar çağdışı bir uygulama düşünülemez ve kabul edilemez.


Kamuoyuna ve basın mensubu arkadaşlarımıza saygıyla sunulur.

 

 

 

Haber;S.Kaşkır