“İnsan Hakları Evrensel Bildirisi”nin 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin yıldönümü olan 10 Aralık; tüm dünya ülkeleri ve insanları tarafından “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanıyor. Bu önemli gün dolayısıyla Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, birer mesaj yayımladı.

Sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk duyguları içinde geliştirmeliyiz”

“İnsanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakları vardır.” ifadesini kullanan Vali Dağlı, mesajını şöyle sürdürdü: “Bu hakları; insanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk duyguları içinde geliştirmeliyiz. Gelişmişliğin bir ölçüsü olarak kabul edilen insan hakları alanında vardığımız noktayı hiçbir zaman yeterli görmeden, hep daha iyiye, daha güzele ulaşma yönünde çabalarımız sürdürülecektir. İlimizde insan hakları alanında, tüm bireylerimizin yanında, kadınlarımızın, çocuklarımızın, engellilerimizin ve tüm dezavantajlı kesimlerin bu haklarını en geniş biçimde kullanabilmeleri için yoğun çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımızın her alanda en yüksek hayat standardına kavuşması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın bu önemli gününü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”

Her türlü hak ihlalinin karşısındayız”

Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay ise İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ni 6 Nisan 1949 tarihinde onaylayan Türkiye’nin bildirgeyi ilk onaylayan ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde Cumhuriyetin ilanı sonrasında kişi hak ve hürriyetlerinin tanınmasının temelleri atılmış bildirgenin kabulü ile de uluslararası düzeyde bağlayıcılığı kabul edilmiştir. Süreç içerisinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin imzalanması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu yargı yetkisinin kabul edilmesi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun açılması gibi olumlu adımlara rağmen son yıllarda artarak devam etmekte olan temel hak ve özgürlük ihlallerini kaygıyla izlemekteyiz. Her devlet bireylerin temel hak ve hürriyetlerini hiçbir ayrım gözetmeksizin korumakla mükelleftir. Bu koruma da ancak öncelikle insan sevgisini esas alan, toplumsal barışı ön plana çıkaran, eşitlikçi bir yaklaşım ile yapılacak yasaların varlığı ve etkin bir şekilde uygulanması ile mümkün olabilecektir. Düzce Barosu olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin her türlü hak ihlalinin karşısında olduğumuzu bildirir, insan haklarına saygılı ve herkesin yasalar önünde eşit muameleye tabi olduğu bir Türkiye temennisi ile Düzce Barosu adına tüm Türk halkının İnsan Hakları Haftası’nı kutlarım.”

C. ÜSTÜNER