Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi ve kurban olabilecek hayvanlarla ilgili bilgiler veren Düzce İl Müftüsü Selami Emen, “Kurban keserken hem hayvana hem de çevreye zarar vermemek önemli.” Dedi. Kurban keseceklere uyarılar yapan Müftü Emen, hayvanın sağlıklı olmasına, sığır ile 2 yaşını küçükbaş hayvan ise 1 yaşını doldurması gerektiğini belirtti.

“Kurban edilecek hayvan seçilirken sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Hayvan büyük baş ise 2 yaşını doldurması gerekir. Bu küçükbaş ise 1 yaşını doldurması gerekir eğer. Küçükbaş hayvan eğer annesi ile aynı boyda ise o da kurban olur. Ayrıca hayvanın küpeli olmasına da dikkat edilmeli. Ayrıca, kurban edilecek hayvanın bir arızasının olmamasına bakılmalı yani, boynuzu olmayan gözü görmeyen hayvan kurban edilmez. Bununla ilgili komisyon kuruldu ve kurban kesim yerlerinin tespitleri yapıldı.”

Kurban kesme işinin de ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Emen, “Kesim yapılırken hem hayvana hem kendimize eziyet çektirmemeliyiz.” Dedi. 

“Kurban kesmek için de kasaplık kursları açacağız. Kurban keserken hayvana yapılan muamele çok önemli. Bu yüzden dikkat edilmeli. Hayvan kesilirken eziyet çektirilmemeli. Ayrıca çevreye karşı da duyarlı olmamız gerekir. Kurban keserken hem hayvana eziyet edilmemeli hem de çevreye zarar verilmemeli. Özellikle çocukların gözü önünde kurban kesiminin yapılması uygun değil.”
Son zamanlarda gündeme gelen ithal kurbanlık konusuna da değinen Emen, ithal hayvanların kurban olmasında bir mahsur olmadığını ifade ederek “Hükümet Şer’i ölçüler dahilinde bu hayvanların alımını yapıyor.” dedi.

Haber; R. BAL