Her hafta Cuma akşamları yayınlanan Manşet Programı'nda bu hafta “Kurbanın İslami olarak mahiyeti ve önemi” üzerinde duruldu. Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak katılan D.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Furat Akdemir, kurbanın Kur'an'daki yerini ve önemi üzerinde durdu. “İnsan olmak çok önemli ve çok değerli” diyen Yard. Doç. Dr. Akdemir: “Kurban kelimesi bizde kurbiyyet dediğimiz yakın olmak anlamı taşıyan bir kavramdır. Kur'an-ı Kerim'de Cenabı hak bu kavramı kullandığı yerlerde 'ben kuluma şah damarından daha yakınım der, yakınlaşmayı yakın olmayı ifade eden bir kavramdır kurban” dedi.
 
KURBAN, YAPABİLENEDİR
“Kurban yapabilenedir. Din bir zorunluluk getirmez” diyerek konuyu detaylı olarak izah eden Yard. Doç. Dr. Furat Akdemir:” Taksitle alanlar var vadeli alanlar var bütün bunlara baktığımız zaman iş faize binmeden mümkünse vadeye binmeden al, ama yapamıyorum dediği zaman ondan dolayı da bir sorun yok. Kesemezsin demiyoruz. Kurban geliyor çocuklar et yesin komşular kesmedi demesin kurban keselim, bol '6 ay et almayayım düşüncesi' olmasın. O ibadet olmaktan çıkar hiçbir sevabı yok.” dedi
 
EN İYİSİ KURBAN EDİLİR
Bir şeyi kurban keserken en iyisini, en güzelini Cenab-ı Hak'ka sunmak gerektiğini belirten Yard. Doç. Dr. Akdemir, konuyu Kar'an ayetleri ışığında izah etti: “Ayet, muhteşem bir şey söylüyor. Kestiğiniz hayvanların ne kanları ne de etleri Allaha ulaşır. Sadece sizin kesmenizdeki takvanız, bilinciniz, şuurunuz Allaha karşı samimiyetiniz ulaşır.”
 
İNSAN OLMAK ÖNEMLİ
Toplumdaki en büyük sorunun insan olmaktan geçtiğini belirterek sözlerini sürdüren Yard. Doç. Dr. Akdemir: ”Dinin özü de budur iyi ahlak sahibi iyi erdem davranış sahibi söz sahibi bütün ibadetlerin özünde bu vardır. Her ibadet biraz insana bir şeyler katabilsin diye varlar bunları görmek lazım kurbanda öyle.
 
BELEDİYELER ÖZEL İLGİLENMELİ
Kurban kesim şekli ve alanları konusunda özellikle belediyelere büyük görev düştüğünü kaydeden D.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Furat Akdemir, belediyelerin kurban kesimi ve kesim alanlarının temini konusunda daha büyük çaba sarfetmesi gerektiği üzerinde durdu ve kesilip akıtılan kanların suya karışmaması için özel çaba gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
 
Yard. Doç. Dr. Akdemir: ”Belediyeler gelir amacıyla inanın kurban kesim merkezleri açarsa ve sene içerisinde yapsa ve sokakta bahçesinde kimse kurban kesemez büyük şehirlerde zaten olmuyor. Bu mekanlarda kesilecek denildiği zaman gidin bakın sene içerisinde binlerce adak kurbanı kesiliyor. Zaten sürekli adak kurbanı kesilir. Belediyeler küçük bir ücretle dahi korkunç bir gelir elde edeceklerdir. O mezbahaneler modern olsun yeter ki” dedi.
 
KURBAN ÖLÇÜSÜ
Kurbanda ölçüyü de vurgulayan Yard. Doç. Dr. Akdemir; ”Şart olan Allaha bir şey sunuyorsak gücümüze göre en güzeli olması lazım. Devede 7 kişi danada 7 kişi koyun ve keçi 1 hissedir. Bir insanın durumu iyidir tek başına bir dana keser. Ama gelip durumuna göre 2 de 3 de kesebilir. Maddi durumu çok iyi ise evin reisinin hanımının çocuklarının da kurban kesmesi lazım. Maddi durumu elveriyorsa. Birde şuna dikkat etmek lazım çift kesebilir mi tek sayı kesmek lazım diye bir şey söyleniyor, vatandaşlar rahat olsunlar. Bir iki üç yedi kaç kişi olursa olsun kesilebilir” diyerek diğer ibaretlerde olduğu gibi kurbanda da kulaktan duyma bilgilerle değil kitabi, ilmi ve İslami kavram ve kararların önemsenmesi gerektiği üzerinde durdu.



Haber; E. TAYHAN