2 yıl önce Valilik tarafından yayınlanan genelge ile Düzce'de hem yıllardır tehlike teşkil eden hem de şehrin göbeğinde çirkin bir görüntü çizen orta hasarlı binalardan kurturmak için önemli bir adım atıldı. Düzce’de 1999 depremlerinin ardından orta hasar alan fakat aradan geçen 14 yılın ardından binalarını onarmayan yada güçlendirme yapmayan bina sahiplerinin Düzce Valiliği’nin yayınladığı genelgesi ile binaları boşaltması istendi. Ancak Vali Vasip Şahin zamanında başlatılan orta hasalılarla ilgili süreç 2 yıl boyunca bir türlü tamamlanamadı. Bu çerçevede 2011 yılında dönemin Valisi Vasip Şahin imzası ile yayınlanan genelgede bu tip binaların elektrik, su, telefon ve doğalgaz gibi kamu hizmetlerinin engellenmesi istendi.

Dönüşüm yarım kaldı

Sonradan verilen tarihte sapmalar yaşandı, üzerinden 2 koca yıl geçti binalar şehrin merkezinde anıt gibi durmaya devam etti. Vali Vasip Şahin döneminde Düzce'nin heryerinde konuşulan konuların başında gelen orta hasarlı binalar bugünlerde unutuldu. 2012 yılında Vali Vasip Şahin yerini Adnan Yılmaz'a bıraktı. Görevi devralan Adnan Yılmaz'ın ilk günlerde konu üzerindeki hassasiyetle durarak kentsel dönüşüm yasasının bir fırsat olduğunu ve binalarını tespit ettirmelerini istedi. Ancak ilk günlerde gösterilen dönüşüm seferberliğinin devamı gelmedi. Deprem yıldönümlerinde akıllara gelen orta hasarlı binalar için yapılan girşimler bilgilendirme toplantılarıyla sınırlı kaldı. Vali vasip Şahin tarafından başlatılan ve yarım kalan orta hasarlı binalar konusu Vali Yılmaz döneminde de bir aşama kaydedemedi.

Şahin'le birlikte rafa mı kalktı?

İstanbul'da, Kocaeli'de ve Sakarya'da yıkımlar birbir devam ederken, Düzce bir türlü eyleme geçemedi. Bu durum Düzce'nin kanayan yaralarından biri olan Orta Hasarlı binaların Vali Vasip Şahin'le birlikte rafa mı kalktı? Sorusunu akıllara getirdi.

Haber: S. KAŞKIR