6-7-8 Aralık tarihinde Düzce Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 2.Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi bugün başladı.



Bu yıl 2.si düzenlenen ve göç ve mülteci sorunlarının görüşüldüğü kongreye, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yurt için ve yurt dışından gelen katılımcılar, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.



“Göç yalnız bugünün değil dünün de sorunuydu”
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı konuşmasına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun selamlarını ileterek başladı. Düzce gibi küçük ölçekli bir ilde böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çataklı, göçün bugünün değil, dünün de sorunu olduğunu söyledi.

“Biz maaş bağlayıp, konut falan vermiyoruz”
Kamuoyuna, Suriyelerin suça karışma oranları ve kamu harcamaları ile ilgili bazı yanlış yönlendirilmelerde bulunulduğuna dikkat çeken Çataklı, şöyle konuştu:



“Suriyelilerin suça karışma oranı, Türk vatandaşlarının karışma oranının oldukça altında. Biz hiçbir Suriyeli’ye konut falan vermiyoruz. Yine üniversitelerimizdeki yabancı kontenjanlarına sınavla yerleştiriyoruz. Hiçbirine maaş falan da bağlamıyoruz. Kızılay aracılığı ile aktarılan bazı kaynaklar var. Özellikle kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarına çok ciddi ihtiyaç duyuyoruz.

“Özellikle 2019 yılı Göç İdaremiz bu konudaki gayretlerini en üst seviyeye çıkaracak”
Yakın zamanda Sayın Bakanımızın başkanlığında Göç Kurulunu topladık. Yeni atılacak adımları görüştük. Mesafe almamız gerektiğinin farkındayız. Yapacağımız çalışmalarımızı artıyoruz. Özellikle 2019 yılı Göç İdaremiz bu konudaki gayretlerini en üst seviyeye çıkarma yönünde bir hazırlığı var. Özellikle uyum açısından da ciddi desteğe ihtiyacımız var.”

“Biz göçü yönetemezsek o bizi yönetmeye başlar”
Düzce Valisi Dr.Zülkif Dağlı, Düzce’nin hep göçlerle bir arada olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu manada biz de göçü yerel bakımda nasıl yönetebiliriz? Çünkü biz göçü yönetemezsek o bizi yönetmeye başlar, düşüncesinden hareketle yerel faktörler, sivil toplum kuruluşları, üniversitemiz, belediyemiz ve kamu kuruluşlarıyla neler yapabiliriz, bir arayışa giriştik. 2016 Aralık ayında, ilimizde bulunan göçmenlerin tespitlerini yaptık. Elimizdeki envanteri çıkardık. KADİM adını verdiğimiz (Kardeşlik Akrabalık Dostluk Ve İletişim Merkezi) adı altında Valiliğimize bağlı ve üniversitemizin sivil toplum kuruluşunun içerisinde olduğu bir merkez halinde sosyal yardımlaşma olarak bir merkez haline gelmiştir. Burada gelen misafirlerin her türlü sorunu başta barınma olmak üzere eğitim, sosyal uyum konularında asıl topumda iletişim ve topluma uyum adı altında çalışmalarımızı derinleştirdik. Geçtiğimiz ay bilimsel araştırma yaptırmak suretiyle nereden nereye geldiğimizi tekrardan değerlendirme imkanı bulduk. Kitap olarak size basılmak suretiyle sizlere tebliğ edilmiş olacak.”



“Suriyeli sayımız 4.7 milyon”
Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ise, dünya üzerindeki göçmen sayısının 250 milyonu açtığını söylediği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Zorla yerinden edilmiş insan sayısı 68 milyonu, mülteci sayısı da 23 milyonu aştı. Son dönemde sayılarından dolayı sadece Suriyelileri konuşsak da ülkemizde sadece Suriyeliler bulunmuyor. Biz de sayıları 4.7 aşmış olan Suriyeliler, geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, 800 binin üzerindeki ikamet izni sahipleri olmak üzere çok sayıda göçmene hizmet vermeye çalışmaktayız. Bu konuda hem devlet hem toplumumuz büyük bir özveri ile ev sahipliği yapıyor.”

“Düzceli olup, yolu göçten geçmeyen yoktur”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise yaptığı konuşmada, 26 dilin konuşulduğu Düzce’de yolu göçten geçmeyen bir Düzceli olmadığını düşündüğünü söyledi. Kendi ailesinin de Güney ve Kuzey Kafkasya göçmeni olduğunu dillendiren Çakar, göç hikayelerinin acıyla anılmaması için bu sempozyumları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haber: Ö.YILMAZ


Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8