Silahlarla ilgili uygulamaların, AB mevzuatı ile TCK'ya uyumlu hale getirilmesi ve dağınık mevzuatın tek yasada toplanması amacıyla hazırlanan ''Silah Kanunu Tasarısı'', bu hafta TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülecek. Satılan silah ve malzemenin özelliği, miktarı ve kime satıldığının İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak merkezi bilgisayar sistemine kaydedilmesini öngören ve ''silahlı magandalara'' uygulanan cezaları önemli ölçüde artıran yasa tasarısı, TBMM İçişleri Alt Komisyonunda değişikliğe uğradı.
İçişleri Komisyonunda 8 Nisan Perşembe günü ele alınacak olan tasarıyla, silah ve malzemeler 4 ayrı kategoride sınıflandırılıyor, ''askeri silah'' tanımı da metinden çıkarılıyor.
Silah ve malzemeler Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatına göre tespit etikleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri veya kurum ve kuruluşlar tarafından ithal edilebilecek.
Silahla girilemeyecek yerlere; ruhsatsız silahla giren kişi hakkında ''ruhsatsız silah bulundurmak veya taşımak'' suçundan dolayı, sadece bulundurma yetkisi veren ruhsatlı silahla giren kişi hakkında ruhsatlı silahı taşıma suçundan dolayı verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
Açık alanda olsa bile düğün ve diğer eğlence ortamına silahla giren kişi, TCK'nın ''genel güvenliğin tehlikeye sokulması'' maddesindeki ''somut tehlike'' şartı gerçekleşmese bile bu maddeye göre cezalandırılacak.
Nişan, kına törenleri ile herhangi bir kutlama merasimi esnasında veya alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerlerinde ateşli silahla bir suç işlenmesi halinde verilecek ceza, yarısı kadar artırılacak.
Sonradan yapılan müdahaleyle ateşli silaha dönüştürülmüş veya ateşli silah vasfına dönüştürülebilecek şekilde imal edilmiş kurusıkı silah olması halinde, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 200 günden 5 bin güne kadar adli para cezası öngörülüyor.