Sadece kavga ve husumetlerde değil, toplum için önem taşıyan özel günlerde de silahına sarılanlar yüzünden mutluluklara gölge düşmeye devam ediyor. Son olarak Sakarya'dan düğün için geldiği Düzce'de gelin alma merasimi sırasında maganda kurşunuyla ağır yaralanan 50 yaşındaki Nusret Kaymak'ın hastanede hayatını kaybetmesi, maganda cinayetlerini bir kez daha gündeme taşıdı.


DÜĞÜN, GELİN ALMA, SÜNNET, RAMAZAN...

Düğünde, gelin almada, sünnette yasak olmasına rağmen dakikalarca tetiğe basan kişiler yüzünden bir ocağa daha ateş düşerken, kural tanımazların insan hayatıyla ne kadar kolay oynayabildiğine de son acı örnek oldu. Düzce'de silah atma olaylarıyla en sık, yüzlerce insanı buluşturan düğünler ve onun öncesinde Türk geleneklerinden olan gelin almalar sırasında karşılaşılırken, bunların yanı sıra sünnet düğünleri ile Ramazan ayının ilk günü ve asker uğurlamaları sırasında da bilinçsizce hareket edenler silahını doğrultuyor ve bir çok kişinin yaralanmasına ya da hayattan kopmasına yol açıyor. Cezai yaptırım ve uyarılara kulak asmayanların önüne geçmek için güvenlik güçleri, bu tür kişilere fırsat verilmemesi ve şikayet edilmesi yönünde uyarılarda bulunsa da en sevinçli günleri yasa bürüyen şahıslar yine ortaya çıkıyor.


DAHA FAZLA CANLAR YANMASIN!

Daha fazla canlar yanmaması için silah ruhsatı alınmasının zorlaştırılması, silah atana çok daha ağır cezalar verilmesi ve bu tarz eylemler sergileyenlerin polis ya da jandarmaya hemen haber verilmesi isteniyor.


KAFKASLAR'DAN ÖRNEK KARAR...

Öte yandan önceki yıllarda Düzce'deki Kafkas düğünlerinde "adettendir" denilerek sık sık atılan silahlar, Çerkez ve Abazalar'ın ileri gelenleri tarafından alınan ortak kararla kaldırılmıştı. Köyde olsun merkezde olsun tüm Kafkas düğünlerinde silahların susmasını sağlayan bu karar, memnuniyetle karşılanmıştı. Bu olumlu gelişmelerin tüm topluma yayılması beklenirken, mutlu günleri kana bulayan magandalar yine başrole çıkıp canlar yakmayı sürdürüyor.