Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu Bölgesel Federasyonu (TUSKON), Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) ve Türk Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) organizasyonuyla Türkiye’ye gelen Mısırlı 50 işadamı Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneğinin(DÜSİAD) davetlisi olarak Düzce’ye geldi.
Düzce Aydın Pınar Caddesi üzerinde bulunan DÜSİAD plazada bir araya gelen Düzceli ve Mısırlı işadamları akşam yemeğinin ardından ikili görüşmelere başladılar. İkili görüşmeler öncesi bir konuşma yapan Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Eyüp Çakır, amaçlarının Düzce’deki tüm sanayici ve işadamlarını TUSKON tarafından organize edilen programlardan faydalandırmak ve bundan istifade etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Başkan Çakır,” DÜSİAD’ın konfederasyonu TUSKON’la kurduğu Dünya ticaret köprülerini Düzceli Sanayici ve işadamlarının kullanmasını istiyoruz.”dedi.
Mısırlı İşadamları ile geziye katılan Dr. Besim Ğafeci, Türkiye’yi sevdikleri için Türk insanını sevdikleri için Türkiye’ye gelmekten mutlu olduklarını belirtti. İstanbul’da yaptıkları görümseler sonrası Mısırlı bir işadamının Türk işadamı ile yaptığı görüşmesinden sonra Mısır’a dönmek istemediğini söylediğini belirten Doktor Besim Ğafeci, Türkiye’ye olan ilgilerinin Türk halkının Allah sevgisi ve Peygamber sevgisi olduğunu ifade etti.
Mısır heyetiyle Düzce’ye gelen Mısır Buhayra Milletvekili Mahmud Asar, Türkiye’yi çok beğendiğini ifade ederek,” Sizin bu ülkenizi gelip gördük, Yemyeşil bir ülkeniz var, o yüzden sizlerin üzerinde Allah’ın çok büyük nimetleri var. Ehil bunları hak ediyor ki Allah’ta bunları veriyor. Aynı zamanda siz İslamı savunan bir milletsiniz, bizde çok savaşlar yaptık İslamı savunmak adına. Tabi 1950 den önce Mısır ikinci Paris gibiydi ama bizim İsrail ile 3 defa savaşa girmemiz iktisadi yönden de bizi büyük şekilde etkiledi. Halbuki Mısır da kafa olarak iktisadi olarak bir çok gelişmeler olsa bile dünyadan geride kaldık bu savaşlardan dolayı. Ama bizim bu ticari alanda iktisadi alanda gelişmemiz için Türkiyeli işadamlarıyla el ele verip iktisadi alanda ülkemizi geliştirmeyi düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır’a Mısır heyeti adına Doktor Besim Ğafeci ziyaret anısına bir plaket takdim etti. Düzceli Sanayici ve İşadamları adına da Başkan Eyüp Çakır Mısır Buhayra Milletvekili Mahmud Asar’a plaket takdim etti.
İşadamları daha sonra, Enerji, Makine, Metal, Hizmet Sektörü, Gıda, İnşaat, Tekstil, Otomotiv, Tarım ve Mobilya sektörlerinde ikili görüşmeler yaparak ticaret ve yatırım konularında karşılıklı görüşmelerde bulundular.