Düzce bu yıl 11.’si gerçekleşecek olan Türkçe Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak. 55 il ile birlikte Düzce’de de düzenlenecek olan bu büyük organizasyonda 30 ülkeden 70 öğrenci Düzce’ye gelecek.

55 İl ile birlikte

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) ile Düzce Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) işbirliğinde düzenlenecek olan organizasyon hakkında bilgi veren DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, programın halkın da memnun kalacağı şekilde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

 

“Türkçe Olimpiyatlarının bu yıl 11.’si yapılıyor. DÜSİAD ve TÜRKÇEDER tarafından yürütülüyor. Bu sene burada programı yapma arzumuzu ilettik. 55 il içinde Düzce de olmuş oldu. Bu organizasyonu, kazasız belasız inşallah halkımızın da memnun kalacağı şekilde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.”

Çocuklar Düzce’den mesaj verecek

Bu yılki sloganın “Evrensel Barışa Doğru” olduğunu hatırlatan Çakır, 70 çocuğun bu mesajı Dünyaya Düzce’den vereceğini vurguladı.
“ Programa baktığınız zaman ilk olimpiyatlara 17çocuk gelmişti. Bugüne baktığımızda 140 ülkeden 2 bin çocuk geliyor. Bu anlamda bakıldığında 2 bin çocuk evrensel barışa yürüyecek.140 ülkenin çocukları dünyaya bu mesajı verecek. Düzce’mize bu sene 70 çocuğumuz geliyor. Diyoruz ki savaşlara gerek yok, insanların birbirinden kaçmasına, ekonomi anlamında ülkelerin birbirine savaş açmasına gerek yok. Bunu duyurmanın en güzeli çocukların bir araya gelip el ele vermesi bu nedenle evrensel barışa doğru ifadesini tüm dünyaya yansıyacak bir slogan olarak düşünüyoruz.”

İl çatısı altında desteklenmeli

Düzce belediyesinin Türkçe Olimpiyatlarına ana sponsor olduğunu ifade eden DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, ancak il çatısı altında gerçekleştirilen bu organizasyonun tüm kesimler tarafından desteklenmesi gerektiğini savundu.
“ Düzce’de çocukların konaklama kısmını Akçakoca Sky Tower Otel karşılayacak, programın oluşumu ve giderlerin tamamına ana sponsorumuz olarak sağ olsun Düzce Belediyesinin katkıları oldu.. Bize destek verdiği için Belediye Başkanı İsmail Bayram’a buradan teşekkür ediyorum. Bir il çatısı altında desteklenmesi gereken önemli organizasyonlardan birisi. Çünkü 70 yaşındaki dedemizin de 7 yaşındaki çocuğun da zevkle izleyeceği bir program olacak.”

Bülent Arınç da katılacak

Programında önemli bir değişiklik olmazsa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da Türkçe Olimpiyatlarına katılacağını belirten Çakır, organizasyon boyunca yaşanacak ufak tefek pürüzlerin çözülmesi için halktan da destek istedi.
“Program 4 Haziran Salı akşam 21:00’da Anıtpark’ta olacak. Program 2 saat sürecek. Tüm halkımızı ve büyüğümüz Bülent Arınç’ı davet ettik, programında değişiklik olmazsa katılacak. İl protokolünün de desteğiyle halkımızla kaynaşmak istiyoruz. Tabi en önemlisi, Düzce kimlik olarak bir çok topluluğu içinde barındırıyor. Biz bunu hep zenginlik olarak yorumladık. Yöresel olarak da baktığımızda gelecek olan toplulukların bu toplumlarımızla kaynaşmasının da diğer illere göre farklı yansıması olacak. Bizim Çerkes bölgemizin halk oyunumuzu çocuklar sergilerse, yöresel türkümüzü seslendirirlerse hepimizin hoşuna gidecek. Organizasyona 15 bine yakın insan beklentimiz var, bu kadar kalabalığın olduğu yerde ufak tefek problemler tabi ki olur, bu nedenle Düzce’deki arkadaşlarımızın hem katılımlarını hem de sorunlar kapsamında desteklerini bekliyoruz.”

Sınav niteliğinde olacak

Türkçe Olimpiyatlarının Düzce’nin ve sahiplenilen değerlerin yansıması olacağını ifade eden Çakır, bu organizasyonun ilk olması nedeniyle sınav niteliğinde olacağını vurguladı.
“ İlk olması nedeniyle imtihan gibi olacak, Düzce olarak bu organizasyonu ne kadar istediğimizi, halkımızla birlikte ne kadar sahipleneceğimizi göstereceğiz. Bizde altından kalkarsak başarılı bir şekilde kendimizi DÜSİAD olarak şanslı sayacağız. Böyle güzelliği halkımızla paylaşmaya vesile olduğumuz için. Türkçe olimpiyatları bilinen bir program halkımız biliyor, herkesin rahatlıkla izleyebileceği bir ortam. Biz herkesi 7’dn 70’e davet ediyoruz. Şimdiden olacak ufak kusura bakmasınlar neden çünkü büyük bir organizasyon. Güzel bir sınavdan geçip inşallah geleneksel hale getirebiliriz.”
Böyle programları organize etmenin çok zor olduğunu dile getiren Çakır, 140 ülkeden 2 bin ailenin çocuklarını 20 günlüğüne teslim edebilecek güveni Türkiye’ye duymalarının çok önemli olduğunun altını çizdi. 

Haber: H. İŞCAN