Alanında Türkiye’deki en büyük kompleks olan Düzce Üniversitesi bünyesindeki “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” (GETAT) Polikliniği kapılarını Öncü Haber ekibine açtı. Sağlık alanındaki ihtisaslaşma faaliyetleri çerçevesinde açılan ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı kapsamında çalışmalarını yürüten GETAT Polikliniğinde, akupunktur, hirudoterapi, kupa uygulaması, ozon tedavisi gibi bir çok uygulama yapılıyor.
 


“GETAT Polikliniği’nde 10 uygulama yapılıyor”              
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni yerinde inceleyerek Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’dan bilgiler aldı. Sağlık Bakanlığı’nın 15 tür geleneksel tıp uygulamasını yönetmelikle kabul ettiğini belirten Rektör Çakar, GETAT Polikliniğinde bu uygulamaların 10 tanesini yaptıklarını belirtti.


“Burası aynı zamanda klinik araştırma merkezi”
Rektör Çakar, GETAT Polikliniği’nde aynı zamanda eğitim de verildiğini belirterek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı 15 tür geleneksel tıp uygulamasını yönetmelikle kabul etti. Bu uygulamalardan 10 tanesini biz burada yapabiliyoruz. Tamamında eğitimde veriyoruz. Burası aynı zamanda klinik araştırma merkezi. Sağlık destek ürünlerinde insan üzerinde de uygulama yapabiliyoruz.  Vatandaşlar olarak insan üzerinde bir şey keşfettim örneğin, ısırganın şu faydası var gibi denildiği zamanda biz bunu test ederek deney yöntemiyle neticelendiriyoruz.  Bunu talep eden firmalar oluyor. Araştırma, uygulama ve geliştirme merkezi burası. Çalışan arkadaşlarımız hemşire ve hekimlerimiz işinin uzmanı yetkili arkadaşlar.“
 


“Ürünlerimiz Düzce ve bölgeden elde edildi”
GETAT Polikliniği’nde üretilen ürünleri tüm Türkiye ve dünya ülkelerine yaymak istediklerini belirten Çakar şunları söyledi: “Almak isteyen buraya geliyor ama bu ürünler için lisans anlaşması yapmaya çalışıyoruz. Bunu ürün haline getirip rafa koyduktan sonra ülke ve dünya pazarına sürülecek. Bize özgü olarak şeker otu diyebiliriz, ada çayı var. Bazı bitkiler doğadan toplanan bitkiler. Kış mevsimine özel ballı karışımlarımız ve propolislerimiz. Burada olan ürünler Düzce’de ve bölgeden elde edilmiş ürünlerdir.”
 
“Sülüklerin doğadan toplanılması uygun değil”
GETAT Polikliniği’nde yapılan sülük tedavisi hakkında bilgiler veren Rektör Nigar Demircan Çakar şunları söyledi:  “Burada sülük tedavisinde kullandığımız sülükleri görüyorsunuz. Bu işlem için iki farklı tür sülük kullanılmakta. Bu sülüklerin doğadan toplanılması uygun değildir. Doğadan toplananlar kontrol edilemez. Sağlık Bakanlığı tarafından izin alınarak özel üretim tesislerinde üretilmektedir. Sülükler bir tedavi için kullanılır ve başka bir tedavide kullanılmaz imha edilir. Bu ilkelere dikkat ederek kullanılması lazım. Konya, Kayseri ve Edirne’de üretimi mevcut. Sülük tedavisi için ağırlık olarak diz ağrısı için geliyorlar. Hastalık durumuna göre önce muayene yapıyoruz ondan sonra uygulama yapıyoruz.”
 

“Geleneksel tıp yöntemini Düzceliler ve turizm ile birleştirerek halkımızın hizmetine sunduk”
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın, “Böyle bir uygulamanın yapılması için nasıl düğmeye bastınız? Bu konuda bilgi verir misiniz?” sorusu üzerine Rektör Çakar şunları söyledi: “Bu uygulama aslında YÖK’ün programıydı. Bölgesel kalkınma projesiydi. Konuyu bilmeyenler, su istimal etmesiyle yanlış kişilerin uygulamayı yapmaları sonucunda insanlarımızın daha güvenli ve daha çok modern şekilde yapılması için çalışıyoruz. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada bu tür uygulamalar yapılmaktadır. Almanya’da, İsveç’te merkezler var. Ozan terapi çok yaygın ve yatkın. Apiterapi ihlal edilmiş olan geleneksel tıp yönteminin Düzceliler ve turizm ile birleştirerek halkımızın hizmetine sunduk. Bu alanı hayata geçirdik. Ülkemizin en büyük merkezi olarak faaliyete geçirdik. Size şuanda uygulanan hacamat gibi 10 farklı türde sağlık hizmetinin verildiği uygulama alanı oluşturduk burada.”
 
Kupa tedavisi kimlere yapılır?
Merkezdeki tedavi uygulamalarını yapan ve kupa tedavisi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ertuğrul Kaya şunları söyledi: “Kupa tedavisi yapıyoruz. Halk arasında hacamat olarak da yaptırılıyor. Hastalıklarda ve normal olarak yaptırılmakta olan bir tedavi. Vücuttan normal yollarla atılamayan toksinlerin atılımını sağlamakta sağlıklı insanların bu amaçla yaptırabilir. Bir miktar kanın ve sıvının dışarı atılmasını sağlıyoruz. Bu uygulama insanlarımıza rahatlık ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde etkili oluyor. Kişinin rahatsızlığına göre yaptırıyoruz. Ayda bir defa olabilir en fazla. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa yılda 2.3 kez yapılabilir. Başlangıçta 3 ay peş peşe ayda 1 defa olmak üzere yaptırılabilir. Bunun dini yönü de var. Peygamberimiz tarafından bir Hadisi Şerif’te bildirilmiştir. Milattan öncede yapılan bir tedavi insanlarımız hicri takvime göre yaptırmayı tercih ediyorlar.”
 
Hacamat yaptırmak isteyen nasıl başvuracak?
Hacamat yaptırmak isteyen vatandaşların hangi yolları izlemesi konusunda bilgiler veren Kaya şunları ifade etti: “Burada 10 farklı uygulama yapılmakta. Öncelikle telefonla direkt randevu alarak gelebilirler. Telefon numaramız: 0 542 354 38 98 numaralı telefondan bizleri arayarak sıra alabilirler. İlk gelindiğinde hekimler tarafından tahlil ve tahkikler yapılarak kişi bilgilendiriliyor. Kaç sefer yapılacak kaç seans gerekli ücreti ne kadar gibi bilgi veriyoruz, burası ücretsizdir. Ozon tedavisi her bir seansı 250 TL’dir. Ozon tedavisi birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Tedavilerimizin çoğunluğu 120 TL’dir. Hipnoz tedavisi 200 TL bu uygulamalar için SGK henüz ödeme yapmıyor. Herkese ücretli gelen kişiye önceden bilgiler veriliyor ve tedaviye o şekilde başlanıyor. Sülük tedavisi kişiye göre değişiyor. 1 saat ve bir buçuk saat arasında sürüyor. Sülükler vücuttan alındıktan sonra kanama devam ediyor bunun pansuman şeklinin nasıl yapılacağını vatandaşlarımıza anlatıyoruz kendileri evlerinde yapabiliyorlar.”