Düzce Baro Başkanı Azade Ay son dönemde ülke gündeminden düşmeyen ve kanayan yara haline gelen özellikle çocuklara yönelik istismar haberlerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

“Cezalar artırılsa da uzun vadeli bir çözüm getirmeyecek”
İstanbul’da bir araştırma hastanesinde onlarca gebe çocuğun adli makamlardan gizlenmesi, Adana'da 3,5 yaşındaki bebeğin istismarı, Antalya'dan gelen menfur haber ve daha niceleri için “bunlar buzdağının görünen kısmı” diyen Ay şu ifadelerde bulundu:

 “Her ne kadar yapılan yasal düzenlemelerle bu nevi suçların cezasız kalmaması ve faillere verilecek cezaların arttırılması noktasında olumlu gelişmeler yaşanmış ise de, olayların yalnızca ceza sistemi yönünden değerlendirilmesinin uzun vadeli bir çözüm getirmeyeceğini biz hukukçular olarak defaten açıklamış idik. Bu bağlamda kimyasal hadım da dahil olmak üzere bir dizi seçenek yaptırım tartışılmakla birlikte asıl amacın tek tek failleri cezalandırmanın çok daha ötesinde,  söz konusu olayların en aza indirilmesini sağlamak olduğu unutulmamalıdır.

“Yalnızca suçun "cinsel" niteliği ele alınarak mücadele etmek yeterli olmayacak”

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının büyük bir bölümünün sadece "cinsel" saikle işlenmediği, bu olayların toplumda artan şiddet eğilimi ve ahlaki yozlaşmanın bir sonucu olduğu açıktır. Zira vakaların büyük bölümünde failler, kendilerini korumaları mümkün olmayan mağdurlara karşı her türlü zarar verme kastı ile hareket etmekte, bunu da kendilerine hak olarak görmektedirler. Bu sebeple yalnızca suçun "cinsel" niteliği ele alınarak yaptırım öngörmek, bu suçlarla mücadelede yeterli olmayacaktır.”

“İstismarın önüne geçilmesi, toplumun sağlıklı ve iyi eğitimli bireylerden oluşması ile mümkün”
Özellikle çocuklara yönelik istismar vakalarının bir olgu olarak ele alınması gerektiğine ve başta iktidar olmak üzere tüm toplum olarak ciddiyetle bir sorgulama yapılması gerektiğine dikkat çeken Ay, şu açıklamada bulundu:

“Bununla beraber gelecek nesillerimizin sağlıklı yetiştirilmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı ve çocuklarımızın korunması açısından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na büyük bir görev düşmektedir. Nitekim istismarın önüne geçilmesi ancak ve ancak toplumun sağlıklı ve iyi eğitimli bireylerden oluşması ile mümkündür.

“Düzce barosu olarak takipçisiyiz”
Bizler Düzce Barosu olarak, ilimiz genelinde yaşanan her türlü şiddet ve istismar vakalarının karşısında, buna yönelik davaların yakın takipçisi olduğumuzu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çocuk istismarının önlenmesine yönelik yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğimizi bildiririz.”

Haber: Ö.YILMAZ