17 Ağustos Marmara Depremi'nin 17. yılı dolayısıyla mesajlar ve basın açıklamaları art arda gelirken her yıldönümde olduğu gibi yine elimize mikrofonu alıp sokağa çıktık, vatandaşların duygu ve düşüncelerini aldık.

Depreme Düzce'de yakalanan vatandaşlar çok sıkıntı yaşadıklarını ifade ederken, ortak temennileri, “Allah aynı acıları kimseye yaşatmasın” oldu. Konu 17 yılda şehirleşmede katedilen yol olunca ise yapılaşmaya olan güvensizlik kelimelere döküldü. Çoğu vatandaş, depremden ders alınmadığını vurguladı ve mevcut binaların depreme dayanıklılığı konusunda şüpheleri olduğunu ifade etti. Mikrofon uzattığımız vatandaşlar, şu görüşleri dile getirdi: 

“Aslında Düzce’de değişen şeylerde var değişmeyen şeyler de... Ama çok şeyler değişti. Devlet büyüklerimiz elinden gelen her şeyi yaptıl. Devlet büyüklerimiz ne dediyse halk da onu yapmaya çalıştı. Alt yapı ve binaların güçlendirilmesi olarak iyi bir şeyler yapıldı. Gerçekten Düzce’miz de iyi gelişti. Bunda devlet büyüklerinin payı çok.”

“Düzce bir depremi daha kaldıramaz. Allah göstermesin eğer büyük bir deprem daha olursa belki yeni binalar örneğin; kalıcı konutlar TOKİ’ nin yaptığı binalar dayanıklı olur da diğerleri ne olur onu bilemem.”

“Düzce’de gelişim açısından çok şey değişti ama halk bir depreme daha hazır değil. Benim görüşüm bu... Herkes kendi telaşesinde hayatını sürdürüp gidiyor.”

“Bir depreme daha hazırlıklı değiliz çünkü millet depremi unuttu. Hazırlık yok. Bir deprem daha olabilir belki Allah göstermesin ama insanlar ders almadı, unuttu geçmişi...”

“Düzceliler bundan ders çıkarmadı. Bizim insanın tabiatında vardır, çabuk unuturuz. Her şeyı unuturuz ama eskiye göre biraz daha bilinçliyiz. Şuan yapılan konutlar en azından depreme göre yapılıyor ama hala Düzce'de değişmesi gereken çok şeyler var.”

“Merkezdeki eski binalar yüzünden Düzce, depreme hazır değil. Yenı yapılanlarda ise ben hazır olduğumuzu hissediyorum ama tabi bunun ne kadar garantisi vardır, bilmiyorum ama şuan hala yıkılacak ve yerine yapılacak binalar var.”

“Bence Düzce depreme hazır. Tabiiki 8 şiddetinde bir deprem olursa ne kadar hazır olabilir... Ama hem yapı denetim olsun hem de  kullanılan malzemeler olsun eskiye göre daha sağlam binalar yapılıyor.”

Bazı vatandaşlar ilin idarecilerine önerilerde de bulundu ve şunları söyledi: “Bütün ticaret hayat merkezde akıyor. Bu merkezi alıp da Kalıcı Konutlar'a taşımak imkansız. Burada artık yetkililerin eski binaları yıkılıp yerine yeni binalar yapması gerekiyor.”

HABER: Ö. ALBAYRAK