Düzce hala yatırıma kavuşmayı bekliyor
Düzce'nin su kaynaklarının korunması adına önemli bir ihtiyaç olan atıksu arıtma tesisleri konusunda hala yaprak kıpırdamıyor. Merkez ilçe ve Akçakoca dışındaki ilçelerde bulunmayan yatırımla ilgili 10 yıldır süren bekleyişte son olarak Kaynaşlı Atıksu Arıtma Tesisi için ihalenin yapıldığı ve çalışmalara başlanacağı açıklanmıştı. Ancak her inşaat başlamadan önce gelenek haline dönüşen "ilk kazma vuruldu" yönünde bir açıklama Kaynaşlı'dan hala gelmezken, yanı başımızdaki iller mevcut tesislerini son teknoloji özelliklerle donatıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Adapazarı, Serdivan, Erenler, Arifiye ve Sapanca ilçelerine hizmet eden, kanalizasyon çalışmalarının ardından ise Ferizli ve Söğütlü ilçelerine de hizmet sunacak olan Karaman Atıksu Arıtma Tesisi gelişen teknoloji ile birlikte iki yeniliğe daha kavuşuyor. 

Koku sorunu tarihe karışıyor
Projeye ilişkin detayları paylaşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Karaman Atıksu Arıtma Tesisimiz hizmet ettiği nüfus yoğunluğu ve büyüklüğü bakımından şehrimizin en büyük atıksu arıtma tesisi. Bu tesisimizde zaman zaman çeşitli nedenlerle yaşanan koku sorunlarının önüne geçmek için geride bıraktığımız yılda koku kaynağı olan havuzlar ile 32 Evler, Yazlık ve Dörtyol’da bulunan atıksu terfi merkezlerimizin üzerini kapatmıştık. Devreye alacağımız yeni Koku Arıtım Ünitesi sistemi ile Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’nde tek bir noktada topladığımız kokuyu arıtacak, koku sorununu tamamen ortadan kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.

Su tasarrufu da sağlanacak
Keleş, “Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’nde bir yeniliği daha hayata geçirek, UV Dezenfeksiyon Sistemi’ni tesisimize kazandıracağız. Bu sistem arıtılmış atıksuların mikrobiyolojik canlılardan arındırılmasına ve tekrar kullanımına olanak sağlayacak. Böylece atıksular bahçe, park, refüj vb. alanların sulanmasında kullanılabilecek. Hem atıksularımız çok çok daha iyi seviyede arıtılacak, hem de ciddi bir miktarlarda su tasarruf edilecek.” dedi.

Haber: C.ÜSTÜNER