Hükümet, milli otomobil çalışmalarını hızlandırdı. Devletin yüzde 49 hissesine sahip olduğu bir konsorsiyumun üreteceği yerli otomobil için konsorsiyumda en az 3-4 firmanın yer alması beklenirken, yerli otonun tasarımında dünyaca ünlü Türk tasarımcılarla çalışılacak.

Göz göre göre bir çok yatırım elden kaçtı

Hem prestij hem de büyük bir yatırım olması nedeniyle önem taşıyan yüzde yüz yerli otomobilin üretim yeri henüz kamuoyuna açıklanmazken, göz göre göre bir çok yatırımı elden kaçıran Düzce'nin bu büyük fırsatı da tepmemesi bekleniyor. Düzceli Bakan Faruk Özlü'nün öncülüğünde devam eden çalışmaların yoğunluk kazandığı bir dönemde şehre kazandırılacak üretim fabrikasının Düzce'nin sanayisine ivme kazandırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İdareci ve siyasiler beklemede!

Otomotiv sektörüne yedek parça üreten büyük firmaları bünyesinde barındıran Düzce'nin yerli otomotiv sanayisi için en uygun yer olduğu belirtilirken, bunu kazanmak için ilin idareci ve siyasilerin Ankara'da tuttuğunu koparması gerekiyor. Yaklaşık 3 yıldır gündemde olan bu dev projeyi kapmak için Düzce'de hiçbir kıpırdama olmazken, komşu Sakarya ile Kayseri başta olmak üzere bir çok il, yatırımı elde etmek için kıyasıya bastırıyor.

Düzce biçilmiş kaftan!

Düzce'nin hem altyapısı hem nitelikli insan gücü hem de jeopolitik konumuyla yatırım için biçilmiş kaftan konumunda olduğu ortadayken, Ankara'daki yetkili makamlara bunun şimdiye kadar neden anlatılmadığı da irdeleniyor.

Dümenin başında Düzce Bakan Faruk Özlü var

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç yıl önce, "Türkiye'de yerli marka otomobil yapmak için bir babayiğit arıyorum." şeklinde çağrısı üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki TÜBİTAK tarafından yerli marka ile ilgili çalışma başlatıldı. Düzceli Bakan Faruk Özlü'nün bakanlık görevine gelmesi sonrası ise çalışmalar tekrar elden geçirilerek, yeni bir iş modeli geliştirildi ve devletin de destekleyeceği modelle özel sektör öncülüğünde çalışmanın yapılması kararlaştırıldı.

Hedef: 2019'da ilk modeli ortaya çıkarmak

Geçtiğimiz aylarda yerli otomobil ile ilgili yaptığı açıklamada, Bakan Özlü, "Yerli otomobil konusunda bir tarih verilebilir mi?" sorusuna, "Özel sektör öncü ve yüklenici olacak. Onlarla anlaşmaya vardıktan sonra tarih konusunda kesin konuşmak daha doğru olur. Ancak bizim hedefimiz 2019'da ilk modelin ortaya çıkmasıdır." yanıtını verdi.