İl Emniyet Müdürlüğü Şube Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce engelli ve kendini ifade edemeyen bireylerin mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan “Kutup Yıldızım Ol-3” projesi geçtiğimiz Şubat ayında uygulanmaya başladı.

Bugün de proje kapsamında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki okullarda eğitim gören öğrencilerin, velileri nezaretinde Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde fotoğraf, parmak izi, kimlik ve adres bilgileri ile acil kullanması gereken ilaç bilgilerini de içerecek şekilde gerekli bilgileri tespit edilerek Emniyet Bilgi Sistemi’ne kayıtları yapıldı.



“Amaç, kayıp oldukları zamanı en aza indirmek ve ailelerine en kısa sürede teslim etmek”
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Hayri Aslan, projenin kapsamında neler yapılacağı ve projenin amacına ilişkin velilere yaptığı bilgilendirme konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu projenin amacı, yarın yavrularımız veya insanlarımızın kayıp olduğu zaman zarfında almış olduğumuz parmak izleri sayesinde bunların bulunmaları. Bulunduklarında Emniyet Bilgi Sistemi’nden sorgulandıklarında adının ne olduğu, nerede ikamet ettiği, rahatsızlığının ne olduğu gibi bilgilerine bir an evvel ulaşarak çocuğumuzun kayıp olduğu süresini en kısaya indirmek amaçlanmıştır. Biz burada il Emniyet Müdürlüğü olarak bu yavrularımızın Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’nde daha önceden sizlere bilgilendirme yaptığımız gibi rahatsızlık durumlarını belirtir doktor raporlarını aldık, adres ve kimlik bilgilerini tespit ediyoruz. Özellikle çocuklarımızın kayıpta olduğu zamanda bazen insanlar öyle halde bulunabiliyor ki kendilerini ifade edemediği için bazen koma haline de denk gelebiliyor. Bu durumlarda tıbbi müdahale dahil daha çabuk, daha seri ulaşılması için yol gösterici olacaktır. Çünkü sisteme bu ibraz edilen raporlar sayesinde rahatsızlık durumlarının ne olduğu, alması gereken ilaç nedir gibi bilgileri işlendiği için kayıpta olduğu zaman zarfındaki mağduriyetleri daha kısalarak ailelerine teslim süreleri sağlanacaktır.”



“Yaşlılarımıza da ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz, çevrenizdekilerle birlikte müracaat edin”
Proje kapsamında 119 çocuk ve gencin parmak izlerinin alındığını kaydeden Aslan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu parmak izi alınması konusunda özellikle yaşlı gruptaki vatandaşlarımıza ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. Burada da hedef kitlemiz Alzheimer hastaları veya yaşlılıktan kaynaklı erken bunama veya farklı hastalıkları olabilir. Bu tip vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz. Çevresinde yaşlı yani kendini ifade edemeyen yaşlılarınız varsa İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri inceleme Şube Müdürlüğü’ne de Toplum Destekli Şube Müdürlüğü’ne de müracaat edebilirler.”







Haber: Ö. YILMAZ