2007 yılında gündeme gelen Melen çayı projesi ile Kaynaşlı, Cumayeri ve Yığılca ilçelerine yapılması planlanan atık su arıtma tesisleri için hala somut bir çalışma yok.
İlçe belediyelerinin en büyük sorunlarından biri olan atık su arıtma tesisi ile ilgili görüşlerini aldığımız İl Genel Meclisi üyeleri belediyelerin bu konuda yetersiz kaldığı konunun çözümüne ilişkin siyasetçilerin ve bürokratların İSKİ’ye baskı yapması gerektiğini dile getirdi.
 
Küçük bütçelerle mümkün değil
 
İl genel meclisi başkanı Muzaffer Bülbül, arıtma tesislerin küçük bütçelerle yapılacak bir çalışma olmadığına dikkat çekerek siyasi ve bürokrasi baskısının önemli olduğunu vurguladı.
 
Bülbül, “Bu atık su sorunu sadece Düzce’de değil, tüm illerde benzer problemler var. Küçük bütçelerle bunların olması mümkün değil. Hem yapımı hem de işletmesi pahalı. İlçelerin bunu yapması mümkün değil. İSKİ içme suyu havzası olmasından dolayı bir çalışması var. Ancak bu çalışma siyasiler, Valimizle birlikte güçlü bir baskı yaparak hızlandırılacağını düşünüyorum.”dedi.
 
Hızlandırılması şart
 
Düzce İl Genel Meclisi (İGM) AK Parti Grup Başkanı Ayhan Hacıislamoğlu ise İSKİ’ye baskı yapılarak programda olan projelerin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
 
İSKİ’nin Düzce’de 3 adet sıvı atık tesisi projesi olduğunu anımsatan Hacıislamoğlu,  “Eğer o tesisler biran önce yapılırsa Düzce’nin tamamında sıvı atık problemi kalkacak. İSKİ Düzce için bir şans. Çünkü Düzce’nin o 3 kolektörü yapması mümkün değildi. Bununla alakalı biz köylerde kanalizasyon projelerine başladık. Sıvı atık ile alakalı sıkıntı bir müddet daha sürecek. Fakat siyasetçi olarak bizim ve milletvekillerimizin İSKİ’ ye baskı yaparak programda olan kolektörlerin biran önce yapılması için hızlandırılması şarttır.” Diye konuştu.
 
İSKİ’nin devreye sokulması lazım
 
MHP'li Meclis üyesi Ergin Özensel ise belediyelerin arıtma tesislerine tek başlarına güçlerinin yetmeyeceği bu nedenle İSKİ’nin mutlaka devreye sokulması gerektiği görüşünde.
 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Özensel, “Şehir sularını arıtılması ve akıtılması belediyelere aittir. Sadece Düzce merkez ve Akçakoca’da var. Düzce’de İSKİ sınırlarında olan ilçelerin bundan istifade ettirilmesi gerekiyor. Çünkü masrafı çok ve belediyelerin tek başlarına güçlerinin yetmeyeceğini düşünüyorum. İSKİ’nin devreye sokulması lazım. Bu meclis ilk bir araya geldiğinde arkadaşlarımız İSKİ genel müdürlüğüne gidip görüştüler. Bir takım vaatlerde bulunuldu ama bu güne kadar hiçbir icraatta bulunulmadı. İnşallah bundan sonra üzerinden durulur. Temiz su içmek hepimizin hakkıdır.”şeklinde konuştu.

Takip etmek gerekiyor

 
AK Partili Harun Veziroğlu da konunun takibinin önemli olduğu ve ilçelerdeki yerel yönetimlerin proje üretmeleri gerektiğini söyledi.
 
Veziroğlu, “Milletvekillerimiz de siyasilerimiz de takip de bizler de bu konunun takibindeyiz. En kısa zamanda bununla alakalı çalışmalara başlanacaktır. İl genel meclisi olarak milletvekillerimizle beraber Doğuda Kaynaşlı, Yığılca’nın baraj altına ve Aksu deresine bir arıtma yaparak Düzce’nin tamamının su problemini çözmek gibi bir çalışmamız olacak. Fakat bunu takip etmek gerekiyor, proje üretmek gerekiyor.”dedi.
 
Melen çayı projesi ile öncelikli olarak Kaynaşlı , Cumayeri ve Yığılca atık su arıtma tesisleri çalışmalarını İSKİ üstlenmişti. Ancak  2007 yılında gündeme gelen Melen Projesinin üzerinden 5 yıl geçmesine karşın herhangi bir çalışma başlatılmadı.
 
Haber; S. KAŞKIR