Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği ve Düzce Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen "Ankara- İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren" isimli çalıştay, Düzce TSO Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Çalıştaya, Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce Kent Konseyi Başkanı Av. Arb. Ali Dilber, Tokyo Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shigeri Kakumoto ve çok sayıda protokol katılım sağladı.

"Yüksek Hızlı Tren güzergahı ilimizden geçecek şekilde revize edilmeli"
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, "Yüksek Hızlı Tren, modern dünyanın toplu taşıma konusundaki can damarlarından biri. Şehirler arası seyahatlerde ileri seviye ülkelerde en yaygın ulaşım aracı olan Yüksek Hızlı Tren konusunda ülkemizde de son yıllarda önemli çalışmalar yapılmakta. Yakın zamanda açıklanması beklenen İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren güzergahının ilimizden de geçecek şekilde revize edilmesi, bu büyük hizmetin ilimize ve bölgemize de kazandırılması gerekliliği ortadadır. Uzun yıllardır bu proje üzerinde çalışan, Japon Bilim İnsanı Sayın Prof. Dr. Shigeri Kakumoto ile birlikte birçok ortak araştırma faaliyetine imza atan ve bu çalışmalarını kamuoyu ile paylaşarak sürekli gündemde durmasını sağlayan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Ayhan Şamandar hocamıza özel olarak teşekkür ediyoruz. Yüksek Hızlı Tren, Düzce’deki tüm siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının yakından ilgilenmesi gereken bir konu. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, bu konuyu yayabildiğimiz kadar çok yaymamız gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu.

"Hızlı Tren Projesi, İstanbul Havalimanı projesinden daha önemli"
DÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Hızlı Tren Projesi'nin İstanbul Havalimanı projesinden daha da önemli olduğuna işaret ederek, yolcu potansiyeli ve kendini amorti etme süreleri göz önüne alındığında mevcut plandan çok daha etkili bir hazırlık yaptıklarını söyledi. Şamandar; Aralık ayının ilk haftası Düzce Milletvekilimiz Sayın Ayşe keşir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına proje konusunda yetkililer ile toplantı yapıp, detayları ilettiğini söyledi.Mevcut planın sadece 46 bin yolcuya hitap ettiğini belirten Şamandar, hazırladıkları güzergah projesiyle bu sayının 200 binlere kadar çıktığını ifade etti.Daha önce birçok platformda konuyu gündeme getirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ayhan Şamandar, bugüne kadar sesinin duyulmasında emeği geçen başta Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Düzce TSO başta olmak üzere herkese teşekkür etti.
Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar “Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul Güzergahı YHT Hattı Önerisi” konulu sunum yaparken, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Shigeru Kakumoto “ Japon Shinkansen Yüksek Hızlı Tren Örneği” konulu sunum yaptı.

"Japonya'da ekonomik olarak büyük aşama kaydettik"
Toplantının son konuşmacısı Tokyo Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Prof. Dr. Shigeri Kakumoto, Türkiye ile bağlarının orta Asya’ya kadar dayandığını, iki ülke arasındaki kardeşlik bağının bu nedenle çok güçlü olduğunu söyledi. Kakumoto, ülkesindeki hızlı tren uygulaması sayesinde ekonomik olarak büyük aşama kaydettiklerini, bu önemli ve güzel uygulamayı Türkiye’ye de kazandırmak için uzun yıllardır araştırmalar yaptıklarını ve bu aşamaya kadar geldiklerini ifade etti.

HABER:C.ÜSTÜNER