Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Bakan Müşaviri olarak  Ankara’ya görevlendirilen Ayhan Ünal, dün akşam Erol Tayhan’la Manşet programına konuk oldu. Çarşamba günü görevini Giresun İl Tarım Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak görev yapan Harun Kabaoğlu’na devredecek olan Ünal, Düzce’de bugüne kadar yaptığı icraatları anlattı.
17 Aralık 2007’de Düzce Tarım İl Müdürü olarak çalışmaya başlayan Ünal, Düzce’de tarımda gelinen noktayı değerlendirdi.
Düzce İl Olmasının Sancılarını Yaşadı
Ünal, “Düzce, depremin ardından ilçeden ile geçmesinin bir takım sancılarını yaşadı. Tabi ilk zamanlarda bunun zorlukları yaşandı. Ancak bizim dönemimiz biraz daha şanslı bir dönemdi. Ben Düzce’nin 4. Tarım il müdürü olarak görev yaptım. Benden önce 5 milyon TL olan tarımsal desteklemeler, 69 milyon TL yükseldi. Tabi bunda desteklemelerin artması ve kayıt altına alınması etkili oldu. 2009 yılında uygulanan yeni fındık stratejisinin de payı var. O günden bugüne Tarım arazilerin kiralanması da arttı. Bu da tarıma ciddi bir talebin olduğunu gösterir. Bunun yanında hayvancılık ve yem bitkisi üretiminde de ciddi bir artış olduğu söylenebilir.”diye konuştu.
Düzce ekonomisinde tarımsal üretimin ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Ünal, tarımsal üretimde kabuklu fındık üretimin önemli olduğunu vurguladı. Ünal, Türkiye’de fındık üretimin yüzde 15’ini karşılayan Düzce’de fındığı işleyecek tesislerin arttırılması gerektiğini savundu.
Yeni Stratejilerle Üreticilerimiz Para Kazandı
Tarım bakanlığının uyguladığı yeni fındık stratejilerinden de bahseden Ünal,  “Tarım bakanlığı olarak fındık üretilen bölgelerde alternatif ürünler aramadık. Sadece 1. Ve 2. Sınıf tarım arazilerinde yani fındığın rasyonel ürün olmadığı yerlerde başka ürünlerin ekilmesi için teşvik sistemi uyguladık. Yani “ovadaki fındığı söküp alt ürün dikerseniz destekleriz” dedik. Tabi o dönmede fındıkta depolanmada ve diğer yağlı ürünlerden kaynaklanan üretim fazlası vardı. Türkiye’nin dışarıdan ithal ettiği mısır, soya gibi yağlı tohumlu ürünler vardı. Şimdi 3 yıllık politikalar sonucu görüyoruz ki fındıkta stok artık yok. 3 yıllık yeni strateji doğrultusunda fındık, üreticilerimize para kazandırdı ve hazineye de yük olmaktan kurtuldu diye biliriz.”dedi.
Projeler başarılı oldu
Düzce’de ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla tarım il müdürlüğü tarafından uygulanan çilek ve ahududu projelerinin başarılı olduğunu söyleyen Ünal, “ İleri dönemlerde bu ürünler Düzce de daha çok yaygınlaşacak ve daha çok getiri sağlayacak.”dedi.
Ünal, fındığa alternatif olarak Düzce’de seracılık ve yem bitkileri üretiminin de karlı olduğunu belirtti.
Keşke…

Akçakoca ilçe müdürlüğü ile birlikte yaklaşık 10 yıldır Düzce’ye hizmet eden Ünal, “Düzce gerek depremden çıkması gerekse yeni il olması nedeniyle özel idare imkanları kısıtlı. Keşke yerel imkanlarla daha çok bütçe ayrılsaydı, tarımda daha fazla proje yapılsaydı diyebilirim.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR