Jeofizik Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Kayhan Yıldırım, Erciş'in jeolojik olarak Düzce ile aynı özellikleri taşıdığını söyledi.
Yıldırım, yaptığı açıklamada, Van depremiyle birlikte bilinmeyen bir fay hattının ortaya çıktığını belirterek, yaşanan bu acı olayın Düzce'yi ve Marmara bölgesini etkilemeyeceğini belirtti.
Erciş'in jeolojik olarak Düzce ile aynı özelliği taşıdığını ifade eden Yıldırım, bu nedenle depremin en çok zararı, merkez üssünden ziyade Erciş'te verdiğini söyledi.
Yeni ortaya çıkan fay hattının hareketiyle Van'a 30 kilometre uzaklıktaki merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirten Yıldırım, "Bu depremden sonra bu hattın nasıl bir fay olduğu tespit edilecek. Düzce'deki, İzmit'teki hat kırıldı. Marmara bölgesi de sıkıştı. Kuzey Anadolu Fay Hattı Yunanistan'a kadar gidiyor. Van'da çıkan bu hat ne Anadolu Fay Hattı ne de Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi görünmüyor. Ortada bir yerde gibi duruyor" dedi.
Yıldırım, Van'ın Düzce gibi alüvyon bir zeminde olması dolayısıyla, altında çok miktarda su barındırdığını, bu nedenle mühendislik kurallarına göre yapılmayan yumuşak tabanlı binaların çabuk yıkıldığını kaydetti.

Haber; R. BAL