Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’deki 81 ilin mutluluk düzeylerini açıkladı. Sıralamada Düzce, 81 il arasında yüzde 72,77 ile en mutlu yedinci il arasında yerini aldı.

Bu araştırmadan yola çıkarak sokağın nabzını tuttuk ve vatandaşlara “Düzce’de yaşamaktan mutlu musunuz?” diye sorduk. Mikrofon uzattıklarımızın çoğunluğu, araştırma sonucuna şaşırdı. Aldığımız cevaplarda Düzce’deki yaşam kalitesinin hala istenilen düzeyde olmadığı fikri ön plana çıkarken, buna bağlı olarak da mutluluğun yerini mutsuzluğun aldığı ortaya çıktı. Özellikle gençler, ‘Mutsuzum’ derken, uzun yıllardır Düzce’de yaşamını sürdüren orta yaş üstü vatandaşlar ise şehre olumlu pencereden bakarak, artılarını sıraladı.

“TÜİK onu kendi aralarında yapmıştır vatandaşa sormamıştır”
Mikrofon uzattığımız ve TÜİK verilerine göre “Düzce’nin yüzde 72’sinin mutlu olduğu” sonucuna şaşıran Ferhat Kaya, sonuçların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Düzce kendisi mutluysa ben de zaten mutluyum bu konuda. Ama eğer Düzce mutluysa mutluyum. Düzce’nin oyları referandumda arttı diye çok çok mutlu değil. Biraz daha güzel işler yapılırsa daha mutlu olacağız. Düzce’nin yüzde 72’si mutluysa benim o zaman yüzde yüz mutlu olmam gerekiyor. O kadar yüksek oranda bir kişinin mutlu olma ihtimali yok bence. Bu milletin kamerayı görüp de söylediği laflar. Düzce’nin yüzde 72’sinin mutlu olması ikinci bir Türkiye olması demek. Çünkü çok büyük bir oran bu. TÜİK onu kendi aralarında yapmıştır vatandaşa sormamıştır. Ben çocuklarım olduğu için mutluyum. Düzce için mutlu değilim. Türkiye genelinde Düzce için konuştularsa Ankara için konuşmuşlardır. Gelip Düzce’deki halka soracaklar. Ankara’da Düzce çok mutlu değil.”

“İmkanlarının kısıtlı olması bizi mutsuz ediyor”
Düzce Üniveritesi’nde işletme bölümünde okuyan Burcu Bulut, Düzce’de yaşamaktan mutlu olmadığını ve üçüncü yılı olmasına rağmen alışamadığını belirtti.
“Düzce’de yaşamaktan mutlu değilim. Biz buraya okumaya geldik ama mutlu değiliz. Hiçbir şekilde alışamadık burada üçüncü yılımız olmasına rağmen. Her ay neredeyse eve gidiyoruz. Düzce’nin gelişmiş bir şehir olmaması ve imkanlarının kısıtlı olması bizi mutsuz ediyor. Şuradan sadece spor sokağa gidip geri geliyoruz, başka hiçbir şey yok. Düzce’nin geneli yaşlı olduğu için mutlu olabilir. Sakin bir yer.”

“Düzce’nin yedinci sırada yer alması şaşırtıcı”
Giresun’dan gelen başka bir öğrenci Berkan Özaydın ise,“Ben mutlu değilim açıkçası. Ben burada öğrenciyim ve mutlu olacak bir yanını göremedim Düzce’nin. Elektrik mühendisliği okuyorum ben burada. Düzce’nin yedinci sırada yer alması şaşırtıcı. Ben beklemiyordum açıkçası. Ben pek beğenmedim burayı.” dedi.

“Pek çok millet Düzce’de bir arada yaşıyor”
Düzce’de pek çok milletin kaynaşarak bir arada huzur ve sükunet içinde yaşıyor olmasından dolayı mutlu olabileceği tespitinde bulunan Çetin Atar şöyle konuştu:
“Ben dünyanın neresine gidersem gideyim mutluyum. Düzce’nin en mutlu yedinci il olması da doğasından kaynaklanıyor olabilir ormanlık alan falan da geniş. Bir de burada 23-24 çeşit millet var. Mardin’de de birçok din var. Oranın da halkı birbiri ile kaynaşmış ve mutlu. Düzce’de de o milletlerin birbirinden kaynaşması ile yaşanan ve uyum içinde yaşamasından kaynaklı bir mutluluk da olabilir.”

“Yedinci sırada yer alması ilginç”
TÜİK verilerinin ilginç olduğunu ifade eden başka bir vatandaş, “Düzce’de değil ilçesinde yaşıyorum ama çok da memnun değiliz. İnsanların görüş açıları beni çok mutlu etmiyor. Düzce’nin mutluluk oranı ile yedinci sırada yer alması ilginç. Güzel bir sonuç çıkmış.” diye konuştu.

Son olarak Hidayet Özbek ise, “Herhangi bir terör olayı yok, ekonomisi de fena değil.” diyerek Düzce’de yaşamanın mutlu olabileceğini kaydetti.


Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in yayınladığı verilere göre mutluluk düzeyi sıralamasında ilk 10’a giren iller şöyle:

  1. Sinop yüzde 77,66
  2. Afyon yüzde 76,43
  3. Bayburt yüzde 75,91
  4. Kırıkkale yüzde 75,48
  5. Kütahya yüzde 73,76
  6. Çankırı yüzde 73,05
  7. Düzce yüzde 72,77
  8. Uşak yüzde 72,34
  9. Siirt yüzde 71,65
  10. Şırnak yüzde 71,36