59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı aynı zamanda 22. ve 23. Dönem AK Parti Milletvekilli Atilla Koç, Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta Düzceliler ile buluştu. Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır ve Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin ve diğer protokol üyeleri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü yaptı. Davetlileri selamlayarak konuşmasına başlayan Özlü, etkinlik hakkında şu ifadeleri kullandı:


"Bir ülkenin kültürel bütünlüğü olmazsa o ülkenin siyasal bütünlüğü de olmaz"
"Bu toplantıları neden ve niçin yapıyoruz bununla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bu toplantılar sıradan toplantılar değil, bunlar biraz daha entelektüel seviyesi olan Türkiye’nin ve Düzce'nin kültür hayatına katkıda bulunacak olan toplantılar. Bu toplantıları düşünüp planlarken birkaç hususa dikkat ettik. Bunlardan birincisi biliyorsunuz bir ülkenin kültürel bütünlüğü olmazsa o ülkenin siyasal bütünlüğü de olmaz. Dolayısıyla bu toplantılara kültür insanlarımızla başlıyoruz."


"Kitap ortaya çıktığında üç sorunun cevapını bulmaya çalışacağız"
Eski Bakan Atilla Koç ile birkaç defa özel sohbetlerde bulunduğunu belirten Özlü, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle Atilla beyi davet etmemizin sebebi bizim eski bir bakanımız, eski bir dava adamı, çok okuyan bir büyüğümüz... Dolayısıyla bu toplantılara Atilla beyle başlıyoruz. Bu toplantıları her hafta yapmayı planlıyoruz. Arkadaşlar "Biraz zor olur" dediler yani salonları doldurmak kolay değil. İnşallah gelecek haftalarda da bu toplantılarımıza devam edeceğiz ve bu toplantıları kayda atıp neticesinde bir kitap ortaya çıkaracağız. Türk aydınlarının görüşlerinin olduğu bir kitap ortaya çıkacak. Biz kitap ortaya çıktığında burada üç sorunun cevapını bulmaya çalışacağız.Birincisi nasıl bir Türkiye rüyası görüyoruz, nasıl bir Türkiye özlemini duyuyoruz? İkincisi bu rüyanın gerçekleşmesi önünde hangi engeller var? Üçüncüsü, de rüyamızın gerçekleşmesi için neler yapmalıyız? Dolayışınla bu kitap tamamlandığında bunları göreceğiz. Bu toplantılarımıza da bir isim verecez. "Türkiye Vizyon Toplantıları" diyeceğiz. Bu konferanslarda gençler, Türkiye'nin önde gelen kültür insanlarını bilim insanlarını büyüklerini, aydınlarını hizmet etmiş insanlarını tanıma fırsatı verecek. Gelecek hafta Mehmet Mehdi Eker bey, sonraki hafta Alev Alatlı daha sonra Aem Kozlu ve benzeri isimler Düzce'de olacak."

"Başar, nazar ve nüyet... Bunların üçü de görmeyi anmaktır, ama..."


Siyasi tecrübeleri ve Türkiye gündemi hakkında değerlendirmelerde bulunduktan sonra dil üzerine verdiği konferansta Koç, şunları kaydetti:
"Konumuz dil. Bu dil; elbette bu dil anatomik olarak ağzımızın içinde olan dil değil. Ama onun ötesinde bizim birbirimizle anlaşmamızı sağlayan vaka dil. O dillerin nasıl olduğu benim küçüklüğümden beri hep meselem olmuştur. İnsan nasıl konuşur, insan nasıl anlar? 3 kelime ile daha doğrusu 6 kelime ile sizleri düşünmeye davet ediyorum; başar, nazar ve nüyet...
Bunların üçü de görmeyi anmaktır. Ama birisi aklın görmesidir, birisi gözün görmesidir, birisi de gönlün görmesidir. Bu farkları fark etmeyen farklı bir insan olamaz. Bir farklı üçleme; kıraat, tilavet ve tertip...Hepsi okumadır ama birisi anlamadır, birisi anlatmadır, birisi düşünmedir. Demek ki biz kelimelerle aşina olacağız."
HABER:C.ÜSTÜNER