Düzce Lisesi İnşaatında zeminin sağlamlığı konusunda üstlenici firma ile Resmi makamlar arasında görüş ayrılığı çıktı.

         Düzce lisesinin yeni bina ihtiyacı dolayısıyla yer aranmış ve fidanlık arazisindeki yer orman bakanlığından alınarak Düzce lisesine tahsis edilmişti.Binanın yapımı için yapılan son ihaleyi Ekşioğlu kardeşler firması kazandı ve temel kazısına başlandı.

İhale şartlarına göre 7 metre kazılacak olanda 6 metreye gelindiğinde yer altı suyu çıkmaya başladı.Bu durumda firma bayındırlık ve iskan il müdürlüğüne 5 mart tarihinde yazı yazarak zeminde sıvılaşmayı engelleyecek tedbirlerin alınmadan inşaatın başlamasının doğru olmayacağını bildirdi.

Bayındırlık ve iskan il müdürlüğü ise  bu yazı üzerine 4 kişilik bir inceleme heyeti kurdu .Hasan Sarıbacak,.İlhan Tozlu,Ömür Güneş ve Muhsin Akbulut’tan oluşan heyet 11 mart tarihinde hazırladığı raporu il müdürlüğüne verdi.Raporda İhale öncesi yapılan zemin etütlerine göre bölgede sıvılaşma riski olduğu,zemin ıslahının da fora kazık başta olmak üzere çimento enjeksiyonu, taş kolon gibi yöntemlerle güçlendirilmesi önerilmişti.

.Bu önerilerin de yer aldığı raporda alanda zeminde dinamik kompaksiyon yöntemi ile iyileştirme yapıldığı bununda yeterli olduğu ile ilgili bir rapor verildi.

Hatta raporda şu anki duruma göre sıvılaşma potansiyel riskinin azaldığı belirtildi.

İnceleme heyetinin raporu üzerine de Bayındırlık ve iskan il müdür vekili  Yusuf Ziya Sakseki imzası ile inşaat firmasına 14 mart tarihinde bir yazı yazarak imalatlara devam edilmesi ve ihale sözleşmesine uyulmasını istedi.Bilindiği gibi özellikle Adapazarı’nda zemindeki sıvılaşmadan binalar depremde toprağa gömülmüşlerdi.

Binlerce öğrencinin okuyacağı,Düzcenin gelecekteki en büyük öğretim kurumu olacak Düzce lisesi binasının inşaatında ise daha temelde kafalar karıştı.Bir kaç yüz bin YTL’lik ek ödenek ile zeminde gerçek iyileştirme yapılacakken, ne yazıkki kötü bir zeminde binanın yapılmasına ikinci kez onay verildi.

         Şimdi Düzcenin yeni birasının temeli ve sonrası için kafalarda soru işeretleri çoğalmaya başladı.Bina ile ilgili bir kez daha Düzce dışından bir inceleme heyetinin alanda inceleme yapması gerekiyor.