Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü öncülüğünde başlatılan “Düzce Koordinasyon Toplantısı”nın ikincisi Ankara'da bakanlık makamında gerçekleştirildi.

ARA VERİLEN TOPLANTILAR TEKRAR BAŞLADI

Düzce genelindeki sorunları tespit ederek çözüm yollarını masaya yatırmak, yapılmakta olan ve yapılacak projelerin durum değerlendirmesini yapmak, kurumlar arası dayanışmayı arttırmak ve koordinasyonu sağlamak amacıyla hayata geçirilen istişare görüşmelerine 15 Temmuz Darbe Girişimi sürecinden dolayı bir süredir ara verilmişti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü başkanlığındaki koordinasyon toplantıları dün itibariyle yeniden başladı.

YENİ VALİ DAĞLI DA KATILDI

Toplantıya Vali Zülkif Dağlı, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan, Ayşe Keşir ile Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve ilçe belediye başkanları, Düzce’deki projelerin takibini yapan Bakan Danışmanı Hasan Zer, DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ve Dergaz Bölge Müdürü Mustafa Doğan katıldı.

DSİ VE DERGAZ MÜDÜRLERİNDEN SUNUM

DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Düzce'deki derelerde uygulanacak olan ıslah çalışmaları ve köprü projelerine ilişkin Bakan Özlü ve Düzce protokolünü bilgilendirirken toplantıda yaklaşan kış ayları dolayısıyla yine baş gösterecek olan hava kirliliği konusu da gündeme geldi.

HAVA KİRLİLİĞİ MASAYA YATIRILDI

Düzce'de doğalgaz altyapısının neredeyse her bölgede hazır olmasına karşılık kombi ve bağlatma maliyeti gibi nedenlerle nüfusun önemli bir kesimi ısınmayı kömürle sağlamaya devam ediyor. Düzce'de hava kirliliğinin özellikle Kasım aylarından itibaren tavan yapması ise ısınma kaynaklı kirliliği gözler önüne seriyor. Geçen yıl sık sık hava kalitesi riskli düzeye inen ve nefes alınmayacak günler yaşanan Düzce'de aynı sıkıntının yine kapıda olması dolayısıyla Bakanlık'taki Düzce Zirvesi'nde kalıcı çözüm yolları masaya yatırıldı.

DOĞALGAZ ALTYAPISI YÜZDE 95 TAMAM”

Toplantıda görüşülen hava kirliliği sorunu ve çözüm arayışlarına ilişkin bilgiler veren Dergaz Bölge Müdürü Mustafa Doğan, Dergaz olarak yaptıkları çalışmaları bir sunum halinde Bakan Özlü, milletvekilleri ve protokol üyelerine anlattığını belirterek, “Şuanda Düzce'de doğalgaz altyapısı yüzde 95 seviyelerine ulaşmış durumda. Gerekli yatırımlarımızı yaptık. Kalan yüzde 5'lik dilime yönelik de yolların açılması ve diğer çalışmalar devam ediyor.” dedi.

2 ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Toplantıda hava kirliliği konusunda 2 çözüm önerisinin gündeme geldiğini aktaran Doğan, “Birincisi doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak. Düzce'de doğalgaz kullanımı yüzde 57 oranında... Geri kalan yüzde 43'lük kesim ya kömür ya da diğer ısınma yakıtlarını kullanıyor. Milletvekillerimiz, Çevre İl Müdürlüğü ve Dergaz olarak ortak tespitimiz ısınmada kullanılan yakıt türü, hava kirliliğini önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle kömür yerine doğalgaz kullanımına geçilmesi en başlı çözüm olarak görüşüldü. İkinci çözüm ise emisyonları düşük kömür kullanılması ancak bu da maliyetli olduğundan ortak görüş doğalgazın daha da yaygınlaştırılması...” diye konuştu. Doğan ayrıca bu konuda milletvekilleri ve ilgili kurumların bir çalışma yürüteceğine de sözlerine ekledi.

SOMUT ADIM ATILMAMIŞTI

Ankara-İstanbul gibi önemli bir geçiş güzergahında bulunmasına bağlı olarak trafikte oluşan yoğun egzoz dumanı, kömür kullanımından vazgeçilmemesi ve sanayi kaynaklı kirlilik yüzünden kış aylarında havası kalitesiz seviyeye düşen ve hatta alarm veren Düzce'de geçen yıl doğalgazın zorunlu hale getirilmesi gündeme gelmiş ancak herhangi bir somut adım atılmamıştı.

HER KONUYU TEK TEK ELE ALDIK”

Öte yandan Düzce’yle ilgili proje ve yatırımların değerlendirildiği toplantıda görüş alışverişinde bulunulurken toplantı hakkında sosyal medyadan açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Milletvekillerimiz, valimiz, il başkanımız, il ve ilçe belediye başkanlarımız ile düzenlediğimiz Düzce Koordinasyon Toplantısı'nda her konuyu tek tek ele aldık.” ifadesinde bulundu.