Yapılan zemin araştırmaları ve uzmanların uyarılarına karşılık Düzce'de yavaş yavaş çok katlı binalar yükselmeye başladı. Ekonomik kaygılar ve inşaat sektöründen gelen yoğun talebin de etkisiyle geçmişte "2'den yukarıya asla çıkılmaz" sanılan kat sayısı bugün 5'i zorlar oldu.

Belediye: Modern Düzce çok katlı yapılara hazır

Düzce Belediye Meclisi tarafından 4 kata vize verilen şehir merkezinde belediye tarafından çok katlı binalara hazırlık yapıldığı kamuoyu açıklamalarından açıkça biliniyor. 2015 yılının son günlerinde "Modern Düzce çok katlı yapılara hazır" başlığı altında bir açıklama yayınlayan Düzce Belediyesi, deprem öncesine dayanan 1987 yılı onaylı imar planlarının 5 katlı yapılara göre hazırlandığı anımsatarak, son olarak hazırlanan 2013 yılı onaylı Nazım İmar Planı ve uygulamalarında da şehrin mevcut fiziksel durumu ile alt ve üst yapı unsurlarına göre uygulamalar yapılacağı belirtmiş ve yüksek katlı binalara yeşil ışık yakmıştı. Son yıllarda imara açılan yeni alanlarla sadece Düzceli değil farklı illerden müteahhitlerin de gözde adresine dönüşen Düzce'de sektörün çok katlı yapılara geçiş istediği biliniyor.

Bazı bölgelerde sınırsız!

Resmiyette merkeze bağlı bir mahalle olarak gözükmesine karşılık konu yapılaşma olunca, farklı bir uygulamanın devrede olduğu Konuralp'te bugün 17 kata kadar çıkan binalar yükseliyor. Hazlihazırda 30 katlı projelerin de çivi çakılmak için gün saydığı bilgisi edinilen bölgede, çok katlı binalara gerekçe olarak zeminin uygunluğu gösteriliyor. Tarihi bir bölge olduğu için sit alanı içinde olan eski yerleşim alanları dışında kalan Yörükler mevkii ve Konuralp'in kuzeyinde kat sınırlaması olmadan projeler hayata geçirilebiliyor. Düzce Belediyesi'nin sorumluluğundaki bir bölge olan Konuralp'teki bu esnek kat izni müteahhit ve inşaat şirketlerinin iştahını kabartıyor. Öğrenci ve akademisyen potansiyeline bağlı olarak inşaatlar üniversite çevresinde yoğunlaşıyor. 

Konuralp için iki karar...

Yine Düzce Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci birleşiminde tarih ve turizm kimliği ile öne çıkan Konuralp ile ilgili önemli kararlara imza atıldı. 5 yıllık imar programına alındığı bildirilen Konuralp ile ilgili ayrıca tarihi ve turizm restorasyonu konusu görüşüldü. Restorasyon kararının ufak çaplı kriz yarattığı mecliste, MHP'li Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, imar komisyonunun konuyu görüşmek üzere saat 15.00'da toplantıya başladığını saatler 15:15'i gösterdiğinde ise toplantıyı sonlandırdığını belirterek, daha detaylı bir çalışma yapılması gerektiği üzerinde durdu.

Söz konusu gündem maddesi, Konrualp'te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca SİT alanı olarak tescil ve ilan edilen binaların bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilmesini kapsıyor. Ayrıca, bölgede tarih ve turizm kimliğine uygun olarak, sosyal donatı alanlarının oluşturulması planlandı. Bu amaca uygun olarak kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları için bütçe oluşturuluyor.

Haber;C:ÜSTÜNER