Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü geçtiğimiz günlerde Düzce Belediyesi şirketlerindeki yeni yapılanma ve Düzce yemeklerini tanıtmak üzere kendi ev sahipliğinde bir tanıtım toplantısı düzenlemişti. Erguvan Sosyal Tesislerinde düzenlenen organizasyona onur konuğu olarak davet edilen Ünlü Gurme, Yemek Uzmanı ve Başkan Özlü'nün yakın dostu Süreyya Üzmez, burada yaşadığı deneyimlerini Milliyet'teki köşe yazısında okuyucuları ile paylaştı.


'Düzce'nin Sır Mutfağı' başlığı ile kaleme aldığı yazısında konuklara 99 çeşit yemek ikram edildiğini söyleyen Üzmez, yazısında şu ifadelere yer verdi:"Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, uzun yıllardır tanıdığım çok değerli bir insandır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda yıllarca görev yapan Özlü, Müsteşar Yardımcısı iken siyasi hayata davet edildi. Gerçekten siyasette böyle temiz, çalışkan, yetenekli, donanımlı ve Türkiye aşkıyla dolu insanlara ihtiyaç var. Geçtiğimiz hafta Faruk Bey arayıp "Pazartesi günü Düzce'nin plaka numarası olan 81 adet yemek çeşidini tatmanızı istiyorum" deyince, ver elini Düzce'ye dedik.

Öğle saatlerinde belediyeye ait Erguvan tesislerinde ev hanımları kendilerini ve de limitleri aşarak 99 çeşit yemek yapmışlar. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, uzun yıllardır tanıdığım çok değerli bir insandır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda yıllarca görev yapan Özlü, Müsteşar Yardımcısı iken siyasi hayata davet edildi. Gerçekten siyasette böyle temiz, çalışkan, yetenekli, donanımlı ve Türkiye aşkıyla dolu insanlara ihtiyaç var. Geçtiğimiz hafta Faruk Bey arayıp "Pazartesi günü Düzce'nin plaka numarası olan 81 adet yemek çeşidini tatmanızı istiyorum" deyince, ver elini Düzce'ye dedik. Öğle saatlerinde belediyeye ait Erguvan tesislerinde ev hanımları kendilerini ve de limitleri aşarak 99 çeşit yemek yapmışlar.

Bol oksijenli lezzetler
Deniz ürünleri her zaman deniz kenarında yosun kokusuyla (iyot) çok lezzetli algılanır. Düzce'nin yemekleri de dağların, ormanların ve yüksek bir bölgede mis gibi çam kokularının arasında doğal rayiha ile nirvanaya ulaştırdı hepimizi...19'uncu yüzyılda Kafkasya, Balkanlar ve Kırım'dan gelen göçmenler de az nüfuslu, verimli arazilere sahip olan Düzce'ye yerleşince, Türk yemek kültürünün çeşitliliği ortaya çıkmış, m utfağımızın sır perdesi aralanmıştır.

Asma yaprağında köfte


Eylül ayı, bağ bozumuna denk gelir. Asmalardan kopan yapraklar sardalyeye sarılır ve çok yağlı sardalye balığının (ateş balığı) mangalı söndürmesi engellenir. Ama köfteyi asma yaprağına sarılı olarak ilk kez Düzce'de gördüm. Muhteşem lezzet, inovatif buluş! Gönül Özçelik'in pişirdiği Çerkezlerin ünlü mamursası, muhacirlerin katlama ve su böreği, Karadenizlilerin Laz böreği, yerlilerin gözleme ve kaymaklı ekmek kadayıfı, Mine Ercan'ın otlu pilavı, Boşnak mantısı, Reyhan Yılmaz'ın keşli cevizli eriştesi, ev baklavası, Türkan Özdemir'in etli soğan dolması, Ayla Yıldız'ın pazı yoğurtlaması, Zuhal Aksöz'ün çükündür yoğurtlaması ve İlknur Korucu'nun etli dolması birbirinden lezzetli ürünlerdi? Anadolu'nun hiçbir bölgesinde güzel lokantalarda bu denli lezzetli yemekler yok. Nedeni, tüm lezzetli yemeklerin evlerde pişmesi? Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, belediyeyi hizmet konusunda şahlandırmaya başlamış. Gastronomi turizmi son yılların yepyeni konsepti? Düzce hem Ankara'ya hem İstanbul'a çok yakın. Ciğerlerine bol oksijen çekmek isteyenler, Düzce'yi ziyaret ettiklerinde dillerini de gülümsetirler. Anadolu gerçekten lezzet dolu? Lezzetli bir hafta dileğiyle?"