Geleneksel hale getirilen Düzce Uluslar arası Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu'nun bu yıl üçüncüsü gerçekleştiriliyor. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, DAMER (Düzce Araştırma Merkezi), Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen sempozyum, Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde başladı. 5-6 Mayıs tarihleri arasını kapsayan sempozyumun ilk gününe Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, idari amirler, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Günler öncesinden duyuru yapılmasına karşılık salonda bir çok boş koltuk olduğu göze çarptı. Etkinlik, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları, fotoğraf ve halk kültürü sergisinin açılışı ile başladı. Protokol üyeleri ve misafirler, sergideki el sanatlarını büyük bir dikkat ve beğeni ile inceledi.



"Bu topraklarda her şey var"
Sempozyum öncesinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç'in yaptığı açılış konuşması sonrasında kürsüye gelen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce'nin barındırdığı derğerlerden bahsederek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: "Bu topraklarda çeşitlilik var, bu topraklarda ülkemizin hatta dünya üzerinde görebileceğimiz kültürel değerleri görmek fırsatımız var. Bu topraklarda tarım var, teknoloji var, sanayi var, arkeoloji var, tarih var, müzik var ve üniversite var. Yani bu topraklarda her şey var. Onun için bu sempozyumların böyle salonlarda yapılması ki bu noktada Düzce Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum artık Düzce'mizin böyle toplantıları gerçekleştirebileceği kongre ve kültür merkezi olduğu için... Bu salonlarda Düzce'yi konuşabilmenin çok büyük bir mutluluk ve ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Eskilerin çok güzel bir sözü var; "Söz uçar, yazı kalır" diye... Kalite felsefesinin de aslında içinde bu bakış açısı yatıyor. Bu sebeple bu kültürü, bu değerleri yazıya dönüştüren herkese teşekkürlerimiz ve saygılarımı sunuyorum."



Başkan'dan 'Katılım az' serzenişi
Sözlerine katılım azlığına dikkat çekerek başlayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, serzenişinin ardından şunları söyledi: "Düzce'de kültür var, sanat da var, tarih de var ama nerede? "Bunu birisi bir göstersin, tarfi etsin, anlatsın" desek anlatacak kimseyi bulmakta zorlanıyoruz. "Hangi kayıtta, hangi kitapta?" var desek onu da bulmakta zorlanıyoruz. Bakın Düzce Belediyesi olarak ilk yaptığımız işlerden biri "DAMER"i kurmak oldu. DAMER; Düzce Araştırmaları Merkezi demek... Üniversitemizden bir çok akademisyen DAMER içerisinde yer aldı ve Düzce'yi araştırıyor.  Her yönüyle araştırıyor. Düzce'de eskiden nasıl bir iktisadi yaşam vardı, nasıl bir sosyal yaşam vardı bunların hepsi akademik anlamda araştırılıyor. Bunlar tasnif ediliyor ve kitaplaştırılıyor. Ve inanıyorum ki bu kitaplar bıraktığımız en kalıcı eserler olacak." 

"Karşımızda en büyük engel Koruma Kurulu"
Geçen sene Konuralp Antik Kazısı'na Kültür ve Turizm Bakanlığı'dan 50 bin TL ödenek geldiğini belirten Keleş, şöyle devam etti: "50 bin TL ile şantiye kuramazsınız. Belediyeden 40 tane işçi gönderdim Roma Köprüsü'nün üzerinde otlar temizlendi, basamak ortaya çıktı. Şimdi bir şeyi anlamıyorum. Yıllardan beri Konurlap taki tarihi doku aşınıyor, derelerin içerisi moloz taş dolu. Tarihi taşlar evlere temel taşı olmuş. Kaçak yapmak isteyene bir şey yok, serbest ama 3 seneden beri yoğun mücadele veriyoruz şuradaki tarihi dokuyu ortaya çıkaralım diye en büyük engel karşımızda Koruma Kurulu... Hala bazı çalışmalarda kurulu geçemiyoruz."

"Düzce'yi tebrik ediyorum"
Sempozyumun önemli konuklarından Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ise konuşmasında Düzce'den övgüyle bahsetti. İsen, "İnsan unsuru ve coğrafi konum bakımından Sakarya ve Düzce birbirine çok benzeyen iller... Bu bölgenin 3 kurucu babası var. Bir tarafta Akçakca, bir tarafta Konuralp, bir tarafta Karamürsel... Bu coğrafyada yaşayan çocukların şehir bilinci ile bu topraklara ayaklarını daha sağlam basması lazım. Ben cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği yaptım ve bu nedenle bir çok ile gittim. Havaalanına gittiğimiz zaman sizi karşılayan heyete bakarak, o şehir hakkında izlenime sahip olurduk. Protokol üyeleri arasında uyum varsa, bu durum vatandaşa kadar sirayet eden bir durumdur. Bu bakımdan Düzce'yi tebrik ediyorum. Bu toplantı bu uyumun neticesidir." dedi.

Vali'den dikkat çekici açıklamalar
"Burada bu kadar önemli bir etkinliğe hep birlikte şahitlik ediyoruz." diyen Vali Zülkif Dağlı, şu şekilde devam etti: "Belediye başkanımız salonun çok dolu olmadığından serzenişte bulundu. Ben de kendisine dedim ki "Başkanım salonumuzdaki boşluk azlıktan değil, salonun  büyüklüğünden kaynaklanıyor." Bu sempozyumlar kadar sonucunda çıkan kalıcı eserler de çok önemlidir. Baktığımızda çok yönlü bir çalışma içerisindeyiz. Duabi'de geçtiğimiz hafta belediyemiz ile birlikte bir tanıtım etkinliğine katıldık. Biz Ortadoğu ülkesinde ilimizi tanıtırken, ülkemizden giden seyahat acentelerinin Düzce'yi bilmediğini gördük. Yani ülkemiz içerisinde de tanıtımda eksikliğimiz olduğunu farkettik. Kaldı ki bir basamak daha aşağıya inersek ilimiz içerisinde de kendi insanımıza, ilimizi tam tanıtamadığımızı, kültür varlıklarımızı tanıtamadığımızı gördük. Bu anlamda bu çalışma önemli. 2-3 gün bildirilerin yayınlanmasının yanı sıra bildiren sonuçla ortaya çıkacak eserin varlığı da önemli. Bu sempozyumu çok önemsiyorum."


Açılış konuşmalarının ardından Düzce Uluslar arası Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu açılış oturumlarına geçildi.