Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat faaliyetlerinin her aşamasındaki denetimlerin izlenerek kontrol edileceği ve kayıt altına alınacağı "Ulusal Yapı Denetim Sistemi" yazılımının geliştirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda mobil uygulamalarla, öncelikle laboratuvar kuruluşunun teknik elemanı ile yapı denetim kuruluşu elemanı, beton numunesinin doğru yapıdan alındığına dair ayrı ayrı konum doğrulaması yapacak. Bununla, beton numunesi alımına teknik eleman ile denetim elemanının nezaret etmemesi gibi olasılıklar da ortadan kalkacak.


Beton numunesi alınması aşamasında, her birinin içine RFID (çip) konulup mobil cihazla okutularak tanımlanacak ve sisteme kaydedilecek. Sisteme çip numarasıyla kaydedilen beton numuneleri, laboratuvar kuruluşunca, test sırasında yine deney cihazı üzerindeki çip okuyucuyla ayrıca tanımlanacak ve Kırım sonuçları sisteme aktarılacak.


2015'ten itibaren pilot iller Afyon, Düzce ve Karaman'da yeni uygulamaya geçilmesi planlanıyor. Alınan sonuçlar dahilinde yapılacak değerlendirmelerle, uygulama ülke geneline yaygınlaştırılacak.

 

HABER:S. KAŞKIR