Düzce’nin en yoğun mesai yapan kamu kurumlarının başında gelen Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında İl Müdürü Atilla Eren ile bir röportaj gerçekleştirdik. Eren, hem geride kalan 2016 yılındaki işlemler hem de Düzce’deki konut satışlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Ayrıca personel eksikliği nedeniyle yaşanan sıkıntıları aktardı.

2016 ile 2017’yi kıyasladı
Tapu işlemlerini 2016 ve 2017 ilk 5 ayını baz alarak kıyaslayan Eren, 2017 yılının ilk 5 ayındaki işlem sayısının 2016 yılının ilk 5 ayındaki işlem sayısına göre yaklaşık 500 yüzlük bir artış olduğunu söyledi. Eren, 2016 yılının ilk 5 ayında işlem sayısı 16 bin 300’lerde iken, 2017 yılında ise bu rakamın yaklaşık 16 bin 800 olarak kayıtlara geçtiğini aktardı.

En fazla işlem Konuralp ve Metek Bölgesi
Düzce’de konut satışının en fazla olduğu bölgeler hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Eren şöyle konuştu:
“Bizde daha çok işlem yapılan alanlar Konuarlp ve Metek bölgesi önde geliyor. Zaten o alanlardaki inşaat durumundan da daha yoğun bir satış olduğu kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Fiyatlardaki belirleyici unsuruysa vatandaş beyanı belirliyor. Biz sadece emlak değerinin altında olmamasına dikkat ediyoruz.”

Alo 181 ve tkgm.gov.tr’den randevu alabilirler
Vatandaşların Tapu Müdürlüğü’nde uzun süre beklememeleri için de bazı bilgilendirmelerde bulunan Düzce Tapu ve Kadastro İl Müdürü Atilla Eren, şu ifadelerde bulundu:
“Bizde iyileştirmeler sürekli devam ediyor ama vatandaşın henüz bilgisinin olmadığını düşünüyorum Alo 181 telefon hattı var bize gelmeden önce randevu alırlarsa rahat ederler. Bunun tkgm.gov.tr adresinden elektronik randevu da alabilirler. Üçüncü bir yolsa müdürlükten alınan sıra numarasıyla verilen işlem başvurularını sırayla alıyoruz.”

Az personelle çok iş yapmaya çalışıyorlar
Son olarak Düzce Valiliği Tapu Müdürlüğü’nde personel eksikliğinden dolayı yaşanan sorun ve aksaklıklardan dert yanan Eren, şöyle konuştu:
“Personel anlamında dairemizin ciddi bir sorunu var. Norm kadromuza göre 7 tane eksiğimiz var. İki tane de ücretsiz izinde olan personelimiz var. Biz de bu kalan personel ile işlem yapmaya çalışıyoruz. Bir müdür yardımcısı eksiğimiz var, 3 tane yardımcı eleman, 2 tane de arşivde eksiğimiz var. Bu personel ile işlem yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu satış ipotek gibi işlemlerde öncelik verdirmeye çalışıyoruz personelimize. Diğer işlemlerde özellikle kadastrodan gelen dosyalarımız var vatandaş talebine bağlı, kurumların işlemleri var, intikal işlemleri var onlar günlük olarak çıkartılamıyor bazen sarkabiliyor. Bu aşırı personel eksiğimizden kaynaklı da günlük cevap veremediklerimiz de var.”