HALA YER TAHSİSİ YAPILMADI

Düzce TSO Meclis Toplantısı'nda gündemdışı söz alan Meclis Üyesi Bilal Türkan'ın Düzce Teknopark ile ilgili ortaya attığı iddialar, yaklaşık 3 yıldır aşılamayan bir sorunu da gün yüzüne çıkardı. Düzce Teknopark binası için belirlenen karayollarına ait Küçük Mehmetler Köyü’ndeki 280 dönümlük arazi ile ilgili hala yer tahsisinin yapılmadığı öğrenildi. Teknopark yetkililerinden edinilen bilgilere göre; karayollarının söz konusu yere karşılık Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait bir araziyi talep ettiği ancak takasın hala gerçekleşmediği kaydedildi.


SORUN ÇALIŞMALARI DURDURDU

Arazinin tahsisine kesin gözüyle bakan Düzce Teknopark yönetimi, 2014 yılının Temmuz ayında Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin alt yapı işine yönelik ihale açmış ve bu ihale sonucunda YEYPAŞ A.Ş. ile sözleşme imzalanmıştı. İhalenin ardından Düzce Belediyesi'nin şirketlerinden olan YEYPAŞ, arazide yol açma ve düzenleme çalışmaları başlatırken, bu günlerde araziye tek bir kazma vurulmamasına gerekçe olarak tahsisle ilgili pürüzlerin devam etmesi gösterildi.


"YEYPAŞ'A PARA ÖDENMEDİ"

Ayrıca Meclis Üyesi Bilal Türkan'ın iddia ettiği gibi 1 milyon 800 bin TL civarında bir paranın YEYPAŞ'a aktarımın söz konusu olmadığı aksine, şirket tarafından bölgede yaklaşık 80 bin TL'lik bir altyapı çalışması yapılmasına karşılık tek kuruş ödeme gerçekleştirilmediği bilgisi verildi. Düzce Teknopark'a ait bir bütçenin olmadığının altını çizen yetkililer, merkezin hızla Düzce'ye kazandırılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini vurguladı.


"FİZİKİ ŞARTLAR MODERN HALE GETİRMELİ"

Son olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında bu konuyada değinen Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, fiziki şartları modern hale getirmenin altını çizerek, “Fiziki şartlarımızı daha modern hale getirmek öncelik alanlarımızdan bir tanesidir. Bu kapsamda gerçekleştirilen yoğun çalışmalarla birlikte Düzce Teknopark’ın girişimcilerine daha modern şartlarda hizmet vermesi adına önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Şu aşamada altyapı ve idari sürecin hızla yürüdüğü ve 10.000 m2 civarında olması planlanan yeni binamızı en yakın zamanda yükselirken görebileceğimizi söyleyebilirim.” şeklinde konuşmuştu.


3 YILDIR AŞILAMIYOR

Türkiye’nin en işlek karayolu trafiğine sahip olan İstanbul-Ankara otoyolunun bitişiğinde yer alan Küçük Mehmetler Köyü’ndeki alanın stratejik bir konuma da sahip olması Düzce Teknopark için artı bir avantaj sağlarken, kurumlar arası anlaşmazlık yüzünden yaklaşık 3 yıldır ne altyapı çalışmaları tamamlanabiliyor ne de inşaat aşamasına geçilebiliyor.


KISITLI MEKANDA HİZMET VERİYOR

Karayolları ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında takas konusundaki anlaşmazlık yüzünden çalışmalar uzun süredir sekteye uğrarken, Düzce sanayisinin gelişmesi adına büyük önem taşıyan merkez de Konuralp Kampüsü'ndeki geçici olarak yapılan binada kısıtlı bir mekanda faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyor.


HAREKETE GEÇİLMELİ

1 Ekim 2010 tarihinde büyük umutlarla kurulan Düzce Teknopark'ın kuruluş çalışmalarında Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile Düzce Tanıtma ve Kalkınma Vakfı aktif rol alırken, bugün gelinen noktada sorunun aşılması için siyasilerin ve STK'ların harekete geçmesinin gerekliliği bir kez daha ortaya çıkıyor. Bir bakan ve iki milletvekili ile Ankara nezdinde sorunların kolaylıkla aşılması için vakıf ve ilgili STK'ların da sürece dahil olarak yıllardır sürüncemede kalan bu önemli projeyi Düzce'ye kazandırması gerekiyor. Mevcut fabrikalar ve yeni kurulacaklarla birlikte sayısı 5'e yükselecek olan organize sanayi bölgeleri düşünüldüğünde bölgenin teknoloji üssü olan Düzce Teknopark'ın artık çözülmesi gereken sorunlar listesinde başı çekmesi gerekiyor.