Devlet, sel ve heyelan afeti gören Uğurlu Köyü’nün yaralarını sarmaya devam ediyor. Düzce Valiliği İl Basın ve Halka İlişkiler Müdürlüğü Uğurlu Köyü için yapılan çalışmaları açıkladı. Yol çalışmaları, içme suyu çalışmaları, köprü çalışmaları, sağlık ocağının durum, dere ıslah ve çevre temizliği ile beraber,  vatandaşlara iş yeri ve konut zararı olarak nakdi yardım yapıldığı belirtildi.  
Yol çalışmaları


Uğurlu-Hemşin köy yolundaki büyük heyelana müdahale edilerek, genişletme çalışması yapıldığı aktarılan açıklama şöyle devam etti: “Heyelan nedeniyle köy yollarına akan malzemeler kaldırılmıştır. Köy içi yolların temizlikleri yapılarak şevleri açılmıştır. Uğurlu-Esmahanım (4 km) yeni sırt yolu açılarak stabilizesi tamamlanmıştır. Sırt yolu üzerinde toplam 4.500 metreküp taş duvar işi devam etmektedir. Uğurlu- Hasançavuş yolu (8,5 km) ile Uğurlu- Hemşin (3,2 km) arası yollar Özel idare sıcak asfalt programına alınmıştır. Mevsimsel yağış nazara alınarak bu yıl itibariyle bitirilmesi programlanmıştır.
Bezirgan Köprüsü
Sel felaketinde yıkılmış olan Bezirgan Köprüsü’nün Uğurlu köyü-Bezirgan-Kozluk köylerini (Sakarya il sınırları) bağlayan bir köprü olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “DSİ tarafından Düzce iline yapılacak köprüler (33 Adet) arasında planlaması yapılmış olup talep edilen ödenek gönderilmiştir. DSİ tarafından öncelik ve maliyet sırasına göre ihale edilebileceği bildirilmiştir.”
İçmesuyu çalışmaları
Uğurlu Köyü içme suyu isale ve şebeke hattı imalatlarının tamamlanıp kullanıma hazır hale getirildiği kaydedilirken, Toplamda 5.100 metre boru döşendiği, köyde bulunan her iki depoya da yeni su verilerek su sıkıntısı tamamen giderildiği vurgulandı. Köy içi şebekede arıza olan yerlerin tamirlerinin yaptırıldığı açıklanırken, DSİ tarafından yedek kullanım için sondaj yapılmış, dalgıç pompa ve elektrik bağlantıları tamamlandığı, sondaj suyuna şuan itibariyle ihtiyaç duyulmadığı aktarıldı.
Sağlık ocağı durumu
17-18 Temmuz 2019 tarihinde ilimiz Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde yaşanan sel felaketi nedeniyle Akçakoca bölgesinde bulunan Uğurlu Aile Sağlığı Merkezi zarar gördüğü anımsatılırken, gerekli temizlik çalışmalarının ardından sağlık ocağının hizmetine devam ettiği kaydedildi. Eski lojmanların tamamen yıktırıldığı ve çevresinin açıldığı belirtilen açıklamada, “Yeni Aile Sağlığı Merkezi yapımı için Sağlık Bakanlığından ödenek tahsis edilmiş ve 2019 yılı yatırım programına alınmıştır. Sel Bölgesi ile ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğünce yerleşim yeri yapılabilecek alanların tespiti çalışması sonucunda İl Sağlık Müdürlüğüne Aile Sağlığı Merkezi yapılabilecek alanı tahsis etmesi beklenmektedir. Köy muhtarlığı ile görüşülerek yeni arsa aranmış, fakat köy tüzel kişiliğine ait arsalar dereye çok yakın olduğundan kabul edilmemiştir. Arsa teminine müteakiben ihalesi yapılarak yeni sağlık ocağı yapımına başlanılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
Dere ıslahı ve çevre temizliği çalışmaları

Sel ve heyelan nedeniyle DSİ Düzce Şube Müdürlüğünce, 60’a yakın iş makinası araç ve gereç ile 80 personel çalışmalara katılarak arama kurtarma, bina yıkım ve dere yatağı temizlik çalışmaları yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Böylece Dilaver, Esmahanım ve Uğurlu Köyleri arasındaki yaklaşık 15 km uzunluğundaki Esmahanım, Gubi ve Kıran Dereleri taşkının etkilerinden temizlenmiştir. Sel sularının sürüklediği benzin bidonları, varil, tüp, tarım ilacı bidonları vb. tehlikeli atıklar tehlikeli atık taşıma belgesine sahip firma tarafından toplanarak bertarafa gönderilmiştir. Aynı şekilde sel sularının sürüklemiş olduğu Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon vb. elektronik atıklar yetkili firma tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Bahçe ve evlere dolan toprak yığınları kaldırılmış, ahır ve kümeslerin temizlik çalışmaları tamamlanmıştır.”


Zarar Tespiti, kredilendirme, ödemeler ve borç erteleme


AFAD Başkanlığından gelen ödenek doğrultusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce hasar gören konutlar için toplam 132 aileye 467 bin 500 TL acil yardım ödemesi yapıldığı aktarılan açıklama, şöyle devam etti: “Akçakoca Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı Başkanlığınca, iş yeri ve konut zararı olarak toplam 345 vatandaşımıza 914 bin 350 TL nakdi yardım yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Acil Destek Giderleri Ödeneğinden gelen 5 milyon TL tutarındaki acil destek ödeneği, tarımsal hasar oranı kadar yeniden pay edilerek Akçakoca ilçemizde 2 bin 585 üreticiye 4 milyon 222 bin 623 TL hesaplarına aktarılmıştır. KOSGEB tarafından kredilendirme talebine başvuran 81 başvurudan 46 KOBİ işletmesine 2.8 Milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2019 yılına ilişkin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme kredisinin kullandırılmasına ilişkin Borç Erteleme Kararı yayınlanmasını müteakiben zarar gören çiftçilerimizin borç ertelemelerine ilişkin gerekli çalışmalar yapılacaktır.”