1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları öncesi Sendikalar Platformu üyeleri Düzce Uzun Mustafa Mahallesi Konak gazinosu önünde toplantı. Yaklaşık 500 civarında işçi burada oluşturdukları kortejle Şehir Merkezi Anıt park Meydanına doğru Sloganlar atarak yürüyüşe geçtiler.


Anıt Park Meydanın da Emniyet Güçleri tarafından girişte bütün işçiler tek, tek arandı. Düzce Üniversitesinden bir gurup öğrencide 1 Mayıs işçi Bayramına katıldı. Ellerinde taşıdıkları, “Ana Dilde Eğitim İstiyoruz. Parasız eğitim istiyoruz. Kahrolsun emperyalizm, yaşasın Demokrasi,” yazılı dövizleri taşıyan öğrenciler Anıt Park meydanına girdiklerinde Ana Dilde eğitim istiyoruz sloganı attılar.


Anıt Park girişinde Düzce Valiliği tarafından işçilerin bayramlarını kutlamak amacıyla işçilere Lokma ve su ikram edildi.
1 Mayıs 1977 yılında yaşanan olaylarda hayatlarını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından, Kürsüye gelen Türk-iş İl Temsilcisi Ali Gürel Sendikalar Platformu adına ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada şunlara yer verildi. “Barış için, özgürlük için, demokrasi için, daha güzel bir dünya sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yakışır bir yaşam için birlikteyiz. Emekçilerin uluslar arası birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emeğin bayramı 1 Mayıs’ı hep birlikte barış içinde kardeşçe kutluyoruz.”
Ali Gürel Sendikalar ve işçiler adına Hükümete de seslenerek, “1 Mayıs 1977’de kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. İşsizliğin önlenmesini istiyoruz. Kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesini istiyoruz. 4 C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik sigortası fonunun daha etkin kullanılmasını istiyoruz. Örgütlenmenin önündeki engellemelerin kaldırılmasını istiyoruz. Anti Demokratik yasaların değiştirilmesini istiyoruz. Özelleştirilmelerin durdurulmasını, sosyal devletin daha etkin olmasını istiyoruz. Emekçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından hep birlikte şarkılar türküler söylendi slogarnlar atıldı 1 mayıs işci bayramı adına yakışır bir şekilde son bulurken sendikalar platformunun düzenlediği bu organizasyona CHP, DSP, İP, ve EDP teşkilatları tarafından da destek verildi.

Haber; H. KAYA