Düzce'ye bakanlık düzeyindeki ziyaretler yardımcılarıyla devam ediyor. Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Düzce’ye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Düzce programına Düzce Valisi Ali Fidan’ı ziyaret ederek başladı. Düzce Valiliğinde Vali Ali Fidan, Ak Parti İl Başkanı Hikmet Keskin ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Çelik Makam Şeref Defterini imzaladıktan sonra valilik makamına geçti.




“Ziyaretiniz bu çalışmaların tamamlanmasına vesile olacak”

Vali Ali Fidan Çelik’e Düzce’deki Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bilgi verdi. Düzce’de iki adet sanayi bölgesinin fiilen dolu olduğunu kaydeden Fidan, “Çilimli ilçesinde bir OSB bölgesinin kuruluşunu neredeyse tamamladık. Ön tahsisini aşamasına geldik.  Kamulaştırmalar başlamak üzeredir. Gümüşova ilçemizde Islah OSB çalışmalarımız vardı. Islah sürecinin tamamlanmasının akabinde genişleme yolunda çalışmalar devam ediyor. Ziyaretiniz bu çalışmaların tamamlanmasına vesile olacaktır.” dedi.

“AR-GE Reform Paketi çok değerli”

Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, ziyareti Düzce’ye fayda sağlaması açısından önemsediğini belirterek şunları dile getirdi: “Benim valilik ölçeğinde ilk ziyaretim burası oldu. Ziyaretimizin amacı birazda şu, bakanlığımız bünyesinde ülkemizin kalkınması, gelişmesi, daha yüksek katma değer üreten ürünlere doğru yönelmesi için bilim ve teknolojinin ülke sanayisinde daha fazla yer bulmasını amaçlayan bir faaliyet gösteriyoruz. Bu ziyaretlerde ticaret ve sanayi odalarındaki, organize sanayi bölgelerindeki, küçük sanayi sitesindeki faaliyetleri ve teknoloji geliştirme bölgelerini görmek, sorunları dinlemek çözümü varsa bakanlık nezdinde yardımcı olmak için gayret gösteriyoruz. ‘AR-GE Reform Paketi’ isminde yeni bir kanun yürürlüğe girdi. TBMM’de görüşülüp kanunlaştı. Çok değerli bir kanun. Kanun içerisindeki metinler üniversitelerimizdeki hem öğrenci özellikli hem de üniversite öğretim üyelerimizin fayda getiren bir kanun oldu. Öğretim üyelerimiz daha önce yaptığı faaliyetlerden yüzde 54 oranında bir pay alırken şimdi ise yüzde 85 net diye kanun metnine koyduk. Bu kararda öğretim üyelerimizin daha fazla sanayiyle ilgilenmelerini sağlayacak. Böylece bilimi sanayimizde, teknolojimizde daha fazla hakim kılmayı sağlamış olacağız. Yeni bir kanun çalışmamız daha var. Bunun adı da “Üretim Reform Paketi”dir. 2 ay içerisinde bakanlıktaki kanun tasarısını organize sanayi bölgelerindeki faaliyetlerde işleyişindeki aksamaların düzenlenmesi, Islah OSB’nin daha da iyileştirilmesine yönelik adımlar yer alıyor. Bir de Patent Yasası'nı hazırladık. Bu tasarılar en yakın zamanda ülke sanayine katkı olarak hazır hale getiriliyor. Sahadaki sorunları görmek, talepleri almak için ziyarette bulunduk.”


Yerli otomobilde aksama yok

Gazetecilerden yerli otomobili son durumuyla ilgili gelen bir soruya yanıtlayan Çelik, “Yerli otomobildeki çalışmalarımız takvim ölçeğinde yürüyor. Sayın bakanımız ilgileniyor. TÜBİTAK tarafında sürdürülüyor. O çalışmamız aynı zamanda bilimsel bir çalışmadır. Sayın bakanımızın verdiği takvim, peyderpey yürüyen bir takvimdir. Aksama yok. İfade edilen süre içerisinde otomobil, yerli ve milli bir marka olarak piyasaya çıkacağını ifade edebilirim.” şeklinde konuştu.

“Belediyelerimiz bizim en değerli hizmet alanlarımızdır”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, valilik ziyaretinin ardından Düzce Belediyesi'ni ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Çelik, Başkan Mehmet Keleş tarafından karşılandı. Belediye makamında yapılan görüşmede Bakan Yardımcısı, ‘Belediyelerimiz bizim en değerli hizmet alanlarımızdır.’ diye konuştu.

“Faaliyetlerinizi yakından takip ediyor ve takdir ediyoruz”

Başkan Mehmet Keleş, ziyareti sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’e Düzce ve belediye çalışmaları konusunda bilgi verdi. Başkan Mehmet Keleş, Çelik’e ‘Bakanlığınızla ilgili çok işlerimiz var. Bu açıdan ziyaretinizi çok önemsiyoruz.’ dedi. Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de yaptığı konuşmada bölgedeki yatırımları incelemek için ziyaret yaptığını belirtti ve “Bakanlığımıza ilişkin bölgede çok önemli yatırımlarımız bulunuyor. Bunlarla ilgili gelişmeleri değerlendirmek istedim. Ayrıca Sakarya ile komşu il olmamız nedeniyle dostluk ilişkilerimiz bulunuyor. Bunu yanı sıra belediyelerimiz bizim en değerli hizmet alanlarımızdır. Faaliyetlerinizi yakından takip ediyor ve takdir ediyoruz.” dedi. Çalışmalar hakkında Başkan Keleş'ten bilgi alan Bakan Yardımcısına hediye verildi.

Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in bir sonraki durağı Düzce Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Burada TSO Başkanı Fahri Çakır, bakan yardımcısından Gümrük talebinde bulundu. KOBİ’nin alacağı destekler konusunda bürokrasinin azaltılmasını isteyen Çakır, İSKİ’nin yatırımcıyı inciten bazı uygulamaları olduğunu ve olmadık zamanlarda cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalmalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.

‘Düzce’de yerli otomobile bir civata takalım’ teklifi

Bakan Yardımcısı, ise doğayı koruyan ‘Yeşil sanayi’ yöntemine vurgu yaparak Düzce’ye kazandırılmak istenen ileri teknoloji sanayisi konusunda gösterilen çevre dostu hassasiyeti için TSO’ya Başkan Fahri Çakır nezdinde teşekkür etti.

Sakaryalı Bakan Yardımcısı Çelik, TSO Başkanı Çakır’ın yerli otomobil üretimine ilişkin ‘Düzce’de yerli otomobile bir civata takalım’ diyerek sunduğu teklifi ise yanıtsız bıraktı.

Çelik, “Düzce’yi ben hızlı sanayileşen bir kent olarak görüyorum. Ne olursa olsun, yeter ki üretim yapsın diyerek fabrikanın sadece Düzce için değil, ülkemiz açısından da doğru olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

Ardından ziyaret ettiği AK Parti İl Teşkilatı'nda açıklamalarda bulunan Çelik, ‘Hiçbir siyasi ayrılığa düşmeden, ilin gelişmesi için tüm taraftarlar ortak istişarede bulunmalıdır.’ dedi.

Haber:Y.SEVER-C.ÜSTÜNER