Düzce'de yıllar öncesinden kalan alışkanlık bu yılbaşında yeniden hatırlandı ve yeni yıla silah sesleri arasında girdik.
Saatler 12:00' yi gösterdiğinde Düzce Valisi Bülent Kılınç'ın Emniyet mensuplarının yeni yılını kutlama mesajı telsizlerden okunmaya başladığında silah sesleri yükselmeye başladı.
Bundan yıllar öncelerine dayanan Ramazan ayının gelişi bayrama ulaşma ve yılbaşı gecelerini silah atarak karşılama alışkanlığı nedeniyle Türkiye Düzce'yi bu kötü alışkanlığı ile tanıyordu.
Hatta ünlü sanatçı İbrahım Tatlıses zaman zaman programlarında anlatırdı. Bir Ramazan arafesinde karayoluyla İstanbul'dan Ankara'ya giderken tam akşam ezanı okunmak üzereydi. Düzce'nin Çoban kavşağında kırmızı ışıkta bekliyordum. Bir anda adeta savaş çıkmış gibi kulakları sağır eden silah sesleriyle irkildim ve açıkcası çok korktum. Daha önceden böyle birşey duymadığım için ne olduğunu anlamakta güçlük çektim ve yolun kenarında duran bir vatandaşa bunun ne olduğunu sorduğumda Ramazan ayını karşılıyorlar. Düzce'de böyle karşılanır dedi ve şaşkınlığımı attıktan sonra baktım silah sesleri susmak bilmiyor bende çıkardım silahımı ve bir şarjör boşaltarak onlara katıldım demişti.
Yaklaşık 20 yılı aşkın bir süre önce olan bu tür alışkanlıklar Düzce'nin il olmasıyla unutulmuştu.
Vali ve Emniyet Müdürünün tüm emniyet teşkilatının yeni yılını kutlama mesajları okunuyorduki, yıllardır unutulan bu kötü alışkanlık ne olduda bu yılbaşında 20 yıl geriye gidip bu kötü alışkanlığı yeniden hatırlattı. Bunu anlamak mümkün değil.
Bunca silah birden nereden çıktı ve Düzce'yi o korkunç, ürkütücü sesiyle kapladı. Türkiye'nin en genç ili düzce 21. yüzyılda çağa ayak uydurmak yerine yeniden eskiye döndü ve bir anda adeta teksas kasabaları gürültüsüyle yeni yıla girdi.