Düzce'deki yıkım kararı alınan ancak 17 yıldır hala anıt gibi duran hasarlı binalarla ilgili maliklere bir kolaylık daha! Geçtiğimiz haftalarda Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada hak sahipleri tarafından yıkılmayan atıl binaların gerekli uyarılar sonrası artık beklenmeden devlet eliyle yıkılacağı vurgulandı. Şehrin kanayan yarası olan uyuşturucu kullanımına da ev sahipliği yapan metruk binalardan Düzce'yi nihayet kurtaracak bu önemli gelişmenin ardından bu kez bakanlık yeni bir karar aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Özel hesaptan kredi verilecek
Haber7.com'da yer alan habere göre; yönetmelik ile, hak sahiplerinden, konutunu ve iş yerini kendi imkanlarıyla yapmak isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek. Yönetmelik, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde hazırlandı. Yönetmeliğe göre, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı ya da sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği yahut bunlarda iş yeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve iş yerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek.

Kredi başvuruları ve kullandırılması
Özel hesaptan kredi kullanmak isteyenler, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuracak. İncelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilecek. Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen tutarda teminat alınacak. Kredi kullananlar ile Bakanlık arasında kredi sözleşmesi düzenlenecek. Konutunu veya iş yerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25'i peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak.

1 ay içerisinde yıkım  zorunlu
Riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tespit edilen yapılar için, Bakanlıkça özel hesaptan yıkım kredisi verilebilecek. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde yıkım işlemi yaptırılarak enkazının kaldırılması ve Bakanlığa bilgi verilmesi zorunlu olacak.

Kredi geri ödemeleri
Krediyi ödeme dönemi süresince güncelleme metodu uygulanacak. Kredi geri ödemelerinde brüt inşaat alanı 101 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredilerde aynen, brüt inşaat alanı 101-150 metrekare konutlar ile 50 metrekare iş yerleri için açılan kredilerde yüzde 10 artırılarak, brüt inşaat alanı 150 metrekareden büyük konutlar ile 50 metrekareden büyük iş yerleri için açılan kredilerde yüzde 20 artırılarak uygulanacak. Geri ödemeler, kredi taksitinin ait olduğu ayın ilk iş günü ile son iş günü arasında yapılacak.Kredi kullanılarak edinilen konut veya iş yerinin bir başkası tarafından devir ya da satın alınabilmesi için kredi borcunun kapatılması gerekecek.