Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, iki hafta rötarlı olarak 'Kitabın Ortasından' programının konuğu oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal'ın hazırlayıp sunduğu programda, Başkan Özlü kamuoyunun hem kendi hem de belediye icraatları ile ilgili merak ettiği birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Rahatsızlandığım için katılamadım"
İlk olarak geride kalan 2 hafta programlara neden katılamadığını açıklık getiren Özlü,
"Biz mahalle programları yapıyoruz. Her akşam 2-3 mahalleye gidiyoruz. Geçtiğimiz çarşava akşamı mahalle toplantılarından çıktık, biraz rahatsızdım. Size geç haber verilmiş. Mahalle toplantılarından sonra kendimi iyi hissetmemden dolayı katılamadım."

"'Bana bakanım denilsin söyleminin arkasında bazı kesimler var"
Belediye personeline 'Bana Bakanım diyerek hitap edeceksiniz' talimatı verdiği yönündeki söylentiler için Özlü, şunları kaydetti:

"Böyle bir şey olabilir mi? Bu kadar saygısız bir yaklaşım olabilir mi? Böyle bir dedikodu var. İnsanlar içinden ne geçiyorsa, ne söylemek istiyorlarsa öyle konuşuyorlar. Düzce'de maalesef öyle bir kesim var ki bunu bilerek pompalıyorlar. 'Bana bakanım' denilsin söyleminin arkasında bazı kesimler var. Kendisini Düzce'nin hamisi ve sahibi sananlar var. Düzce'de kendilerinden görüş alınmasını isteyen ve ismim üzerinden beni itibarsızlaştırmaya çalışanlar var. Bunu maksatlı bir şekilde yapıyorlar. Bunun dedikodu şeklinde konuşulması bile çok ayıp! Beni tanıyanlar böyle bir şey söylemeyeceğimi bilir. Geçmişteki kariyerim ve çalışmalarımdan rahatsızlık duyanlar bunu yapıyor. Maalesef Düzce'de belli kesimler sadece dedikodu üretiyor."

"Bu programa katılmamın sebebi dedikodulara son vermektir"
"Bu programa katılmamın sebebi dedikodulara son vermektir." diyen Başkan Özlü, "Benim bakan olmamdan rahatsız olan kesim bu dedikoduları çıkartanlardır. Bana 'Bakanım diye hitap edin" diye bir talimatım kesinlikle olmamıştır. Bu tamamen çirkindir." vurgusu yaptı.

İstanbul Caddesi'nde tek sıra park kalkıyor
İstanbul Caddesi hakkında şunları kaydetti:
"Ben Düzce'nin çehresini değiştirmeye geldim. Ben bu işte iddialıyım. Ben alışılmışlığın dışına çıkan bir yönetim sergileyeceğim. İstanbul Caddesi bu cuma inşallah bitecek. Yol 800 metredir. Bisiklet yolu standartlara uygun olacak. Yüksek park ücreti koymayı düşündük. Ancak ciddi bir tartışma konusu olabileceğini düşündük. Son toplantıda ilk 10 dakika ücretsiz, ilerleyen dakikalarda 20-30 TL olsun dedik ama park eden kişilerle belediye görevlileri arasında ciddi tartışmalar olabileceğini düşündük ve sol taraftaki parklanmayı iptal etme kararı aldık. Böylelikle yolun sol şeridi bisiklet yolu olacak, iki şerit ise araç geçişi olacak." 

"İl başkanımızın bile ricası olmamıştır"
Belediyeye personel alımlarda partinin yönlendirmesi olduğu iddiaları için ise şu ifadeleri kullandı:
"Bugüne kadar belediyeye aldığım personelle ilgili kadın kolları başkanımızın hiçbir katkısı yoktur. Ben çalışacağım ve hangi alanda çalıştıracaksam ona göre alım yapıyoruz. Düzce Belediyesi'nde benim hiçbir akrabam, hiçbir yakınım giremez. Köylüm bile giremez. Devlete, belediyeye katkı sağlayacak kişiler işe alınır. İl başkanımızın bile bana hiçbir ricası olmamıştır."

"Belediye başkanının katılması şartı yok"
Düzce'de resmi törenlere neden katılmadığı konusunda Özlü, şöyle konuştu:

"Ben belediye başkanı olmadan önce vekil ve bakandım. Beni hangi törenlerde gördünüz mü? Şahısların değil kurumların katılımı önemlidir. Düzce Belediyesi kurumsal olarak katılıyor mu, katılıyor. Belediye başkanının katılması şartı yok. Daha önce de katılmıyordum. Ben alışılmışın dışında bir belediye başkanlığı yapacağımı daha önce deklare ettim. Düzce ölçeğinde diğer illerde bakanlık yapmış belediye başkanı var mı? Bir tek ben varım.İnsanlar eski alışkanlıklarına göre değerlendiriyor. Bu alışkanlıkları değiştireceğiz."

"Eski alışkanlıklardan biri olarak belediye meclisini başkan yönetsin istiyorlar"
Düzce Belediye Meclisi Toplantıları'na neden katılım sağlamadığına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"Düzce Belediyesi'nde kendi parti grubumuzu seçerken çok çalıştık. AK Parti grubu son derece vasıflı ve nitelikli arkadaşlar seçtik. Mesut Sancaklı belediyeyi çok güzel idare ediyor. Ben meclise geldiğim zaman meclis başkanlığı yapmam lazım, ancak meclis başkanımız zaten var ve çok çalışkan. Yine eski alışkanlıklardan biri olarak belediye meclisini başkan yönetsin istiyorlar. Meclis ayrı, yürütme ayrı. Ben yürütmeyi temsil ediyorum. "Ben meclis çalışmalarına katılmam" diye bir düşüncem ya da kararım yok. Nitelikli bir meclis var."

"Verilen önerge hukuksuzdu"
2014-2019 dönemindeki hesapların araştırılması için Düzce Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kurulmasına kararlaştırılan araştırma komisyonu ile ilgili ise şu değerlendirmede bulundu:
"Muhalefet komisyon kurulması için verdiği önergede samimi değildi. Ellerinde hangi belge ya da bilgi varsa teftiş kuruluna versin istedik. Teftiş kurulu incelesin, bunu savcılığa verelim. Verilen önerge hukuksuzdu."

"Cumhurbaşkanı ile görüşebilseydim beni aday yapmayın derdim"
Düzce Belediye Başkanlığı'na talip mi olduğu yoksa bu görevin kendisine mi verdildiği konusunda,
"Belediye başkanlığını düşündüğümü hiç deklare etmedim. Partimin görevlendirmesi ile 1 ay Düzce'de kaldım. O günkü şartlarda herkesin mutabık olduğu bir isim çıkmadı. Genel merkezin yaptığı çalışmalar sonucu benim adım öne çıktı. Cumhurbaşkanı ile görüşebilseydim beni aday yapmayın derdim. Belediye başkanlığını bırakacağım dedikoduları da küllüm yalan!" dedi.

Fiskobirlik Kavşağı neden kapatıldı?
Çokca eleştiri alan ulaşımdaki uygulamaları konusunda şunları kaydetti:
"Fiskobirlik Kavşağı'nı kapatmamız geçici bir durum. Orada bir güvenlik sorunu var. İnsanlar oradan karşıdan karşıya geçiyor. Araçlar hızlı geçiyor. Düşündük, taşındık. Buradaki kaosu ortadan kaldırmak için Şerifoğlu Kavşağı'ndan dönülmesi kararını aldık. Sonrasında uzmanlarla yaptığımız çalışmalar sonucu çelik köprü gündeme geldi. İlgili kesimler de bu projeyi beğendi. Sorumlu karayollarına projeyi sunduk. Çelik köprünün maliyetli olacağı ancak ışıklı sistemin yapılabileceği görüşü ön plana çıkıyor."

"Ben yıkmaya değil yapmaya geldim"
Özlü, "Ben Düzce'yi yıkmaya değil, yapmaya geldim. Ancak yapmak için yıkmak da gerekiyor." dedi.

Eski İl Başkanı Hikmet Keskin'in istifası için "Hikmet Keskin ile aramızda bir sorun yaşanmadı. Kendisi istifa etti. Sonra yeni yönetim oluşturmak durumunda kaldık." diye konuştu.

"Millet Bahçesi çok güzel bir proje"
İnönü ve Avni Akyol parkları ile Anıtpark Meydanı'nı kapsayan Millet Bahçesi Projesi hakkında şunları söyledi:
"Bundan 2 yıl önce bu parklar için güzel bir proje yapmıştım. O tarihlerdeki müsteciri çağırdım "Müsaade edin çıkın, bu projeyi hayata geçirelim" dedim. "Benim hakkım var, kanun var, nizam var" diyerek çıkmak istemedi. Sonradan ben bakanlıktan ayrıldım belediye başkanı oldum sonra baktım bunlar alt taşerona veriyor. Arada ciddi paralar kazanıyorlar. Belediyenin paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde nasıl sırtından geçinirsiniz? Sonra inceledim bu yapıların hepsi gecekondu ve kanuna aykırı. Biz de Valilik oluruyla bunları yıktık. Sonra mahkemeye gittiler ve alınan yürütmeyi durdurma kararı daha sonra kaldırıldı.Bu park millet bahçesi olacak. Bununla ilgili çevre bakanıyla görüştük. Yakında müteahhit başlayacak çalışmalara. Projemiz çok güzel bir proje. İçinde ticarethane olmayacak. Seyir kulesi de olacak. Aktivite alanları olacak."


"Milletvekillerine brifing veririm"
"Bugün için hiçbir belediye başkanımızla aramda sıkıntı yok" diyen Özlü, milletvekilleri kendisinden brifing istemesi halinde hemen verebileceğini söyledi.


"Kendi imkanlarımızla Düzce'nin çehresini değiştirmeye çalışıyoruz"
Özlü, "Biz gerçekten çok çalışıyoruz, çok uğraşıyoruz. Kendi imkanlarımızla Düzce'nin çehresini değiştirmeye çalışıyoruz. İstanbul Caddesi'nde sokak sağlıklaştırması kapsamına alacağız. Bu caddede baştan aşağı düzenleyeceğiz. Şimdi düzensiz trafik ulaşımına çözüm getirmek için çalışma yapıyoruz. Düzce'nin inşallah her tarafına bisiklet yolu yapacağız." dedi.

"Mehmet Keleş'in yaptığını yıkmak istediğimiz kesinlikle doğru değil"
"Beni değersizleştirmek isteyen bir güruh var." diyen Belediye Başkanı Özlü, şunları kaydetti:
"Kesinlikle çok çalışacağız. Biz yapmaya geldik, ancak bazı şeyleri yapmak için yıkmak gerekiyor. Şaguç Köprüsü'ndeki saat kulesini konumu uygun olmadığı için kaldırdık. Önceki başkan yaptı diye kaldırmadık. Önceki dönemde yapılan işlerin tersine yapmak için gelmedik. Mehmet Keleş'in yaptığını yıkmak istediğimiz kesinlikle doğru değil."

"Önümüzdeki günlerde EDS'nin devreye girmesi gündemde!"
Devreye ne zaman gireceği merak konusu olan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) konusunda şunları kaydetti:
"EDS ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Orada yapılan sözleşme nedeniyle firma ile bir uzlaşmazlık söz konusu. Önümüzdeki günlerde EDS'nin devreye girmesi gündemde! Modern şehir olmak yolunda EDS bize önemli katkılar sağlayacak. En fazla ihlal edilen kural kırmızı ışıkta geçme kuralı. Yine hız limitlerine yönelik de İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimiz var. Ankara'da hangi hız limitleri uygulanıyorsa bunu Düzce'ye uygulamak istiyoruz."

"Prensip olarak personel çıkarmaya karşıyız"
Belediyeden işçi çıkarılacağı dedikoduları konusunda Özlü, "Prensip olarak personel çıkarmaya karşıyız. Ancak işini düzgün yapmayana yönelik yapacak bir şey yok. Çalışmayana yönelik isim istedim. Henüz bunlarla ilgili birim müdürlerinden bir isim gelmedi. Toplu işçi çıkarımı gibi bir durum yok. Maliyet olarak iyi olmayan bir belediyemiz var, toparlanmamız lazım. Bununla ilgili bankalarla görüşüyoruz." şeklinde konuştu.

"Muzaffer Yiğit ile Erol Bayraktar'ı danışman kadrosuna katması"
AK Partili eski belediye başkanları Muzaffer Yiğit ile Erol Bayraktar'ı danışman kadrosuna katması konusunda, "Muzaffet beyi ve Erol Bayraktar'ı aldım. Muzaffer Bey kendisi "Ben çalışmak istiyorum" dedi. Maaş almadan çalışacak. Benim adıma Düzce'yi dolaşacaklar, gözlemlerini rapor edecekler. Ben de bu raporlar doğrultusunda çalışmalar yapacağım. Yani benim adıma gözetim görevi yapacaklar."

"Ümit Yılmaz'ın verdiği dilekçe samimi değil"
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz'ın Beyköy'ün ilçe olması için verdiği önerge ile ilgili eleştirilerde bulunan Özlü, şöyle konuştu:
"Ümit Yılmaz'ın verdiği dilekçe samimi değil. Dilekçeyle bir beldenin ilçe yapılmayacağını herkes bilir. Önce grup başkan vekiliniz ile konuşacaksınız ondan sonra Düzce'nin diğer vekilleri ile konuşacaksınız. Ardından içişleri bakanlığına gideceksiniz. Ardından AK Parti grup başkan vekiline gideceksiniz. Çünkü AK Parti'nin onay vermediği kanun meclisten geçemez. Tüm bunları görmezden gelip "Ben beyköyün ilçe olmasını istiyorum" diyorsunuz. Bunu samimiyetsiz ve gayriciddi buluyorum."

"Ben kendi işini yapmaya çalışan bir belediye başkanıyım"
"Herkes kendi işini yapmalı." diyen Özlü, "Ben başkanlık, Mustafa Keskin il başkanlığı, Zülkif Dağlı valiliğini yapmalı. Herkes kendi işini yaparsa bir şehir bir noktaya gelir. Ben kendi işini yapmaya çalışan bir belediye başkanıyım." ifadelerini kullandı.

"Ankara'da para varsa Türkiye'de bunu alacak 3 kişiden biri benim"
Düzce Belediyesi olarak borçlanmadan icraat yaptıklarının altını çizen Özlü, "Ankara'da para varsa Türkiye'de bunu alacak 3 kişiden biri benim. 2 milyon TL Asar Suyu için, 1.5 milyon TL Kültür Sokağı için, 1.5 milyon TL Konuralp kazıları ve en son Gençlik ve Spor Bakanı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda stadyumun taşınması ve Şıralık Mahallesi'nde yeni stadyım yapımı için 5 milyon TL hibe aldık. Yeni hibeler almaya da devam edeceğiz“ dedi.


"Rektörle aramızı açmaya yönelik dedikodular bunlar"
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'ın tekrar rektör seçilmemesi için Ankara'da nüfusunu kullandığı ithamlarına da açıklık getiren Özlü, şu ifadeleri kullandı:
"Ben YÖK başkanımızla çok görüşen bir insanım. Kendisi ile bir hukukum var. Bir belediye başkanının üniversite rektörünün kim olacağı konusunda ön planda olması doğru değil. Ben rektörümüzün göreve devam edebileceği yönünde görüş verdi. Ben sadece görüşlerimi ifade ederim. Kendisiyle çok medeni bir ilişkimiz var. Düzce ile ilgili konularda görüşüyoruz. Teknopark'ın çevre düzenlemesi ile talebi oldu, onu yerine getireceğiz. Rektörle aramızı açmaya yönelik dedikodular bunlar. Kendisiyle iyi bir ilişkimiz var."

Belediye binasını başkanlık makamı olarak mı kullanıyor?
Merkezdeki Düzce Belediye binasını başkanlık makamı olarak kullanmak istediği ve bu nedenle birim müdürlüklerini başka yerlere gönderdiği söylentileri için Özlü, "Belediye perişan bir haldeydi. Düzce'ye daha iyi hizmet vermek için daha yaygın bir hizmet ağı kurma kararı aldık. Bazı birimlerimiz Kalıcı Konutlar Bölgesi'nde olsun istedik. İmar müdürlüğü eski belediye binasında olsun istedik. Bu hizmet birimlerimizi yaygınlaştırıp hizmet vermek sadece başkan ve yardımcıları olsun görüşü çok komik. Ben orada durmuyorum ben daha çok Kültür Merkezi ve Konuralp'te çalışıyorum. Ben orada fazla durmuyorum ki."

Konuralp'te birileriyle mi hesaplaşıyor?
Konuralp'teki 4+1 kararı için "Birileriyle hesaplaşıyor" iddiaları hakkında şunları söyledi:
"Konuralp'te bir tane yüksek katlı güzel bina yok. 4+1'i kendimiz ortaya koymadık. 2014'te Konuralp Belediyesi'nin aldığı karar 4+1'dir. Ben Düzce'de de Konuralp'te de yüksek katlı binalara karşıyım. 42 katlı bina olur mu? İtfaiyemizin 8 kattan fazla söndürme gücü yok. 8 kattan sonra bizim müdahale edecek gücümüz yok. Bu yüzden 18 katlı yapılacak bir binanın da 8 kata çekilmesini istedik. Daha önce ruhsat almış olanların binalarını yapacak. Yeni alacaklara yüksek kat izni vermiyoruz."

"Benim bindiğim araca bakın kimler biniyor"
Kendisinin makam aracı ve koruma üzerinden eleştirilmesi hakkında Özlü, "Devletin bakanlık yapmış kişileri değerlendirdiği koruma kurulu var. Koruma tahsis ediyor ve şoförlü araç tahsis ediyor. Bakanlık yapmış herkese bunu tahsis ediyor. Benimle beraber görev yapan bir tek koruma var. Benim bindiğim araca bakın kimler biniyor, DESOB başkanı biniyor, TSO başkanı biniyor. Ben araç varken araç almadı. Çevre illere bakın. Oradaki başkanlar neye biniyor, biz neye biniyor ondan sonra değerlendirme yapalım." diye konuştu.

"Bir sıkıntı olursa yollarımızı ayırırım"
Yakın çalışma ekibi konusunda Özlü, "Çalışma arkadaşlarımdan memnunum. Benim kurduğum ekipte hiçbir akrabam ve köylüm yoktur. Tamamını belediyede çalışırken tanıdım. Bu arkadaşlarımızı sordum, soruşturdum. Yarın bir sıkıntı olursa yollarımızı ayırırım." ifadelerini kullandı.

"Bir takım oluşumların başarılı olacağı kanaatinde değilim"
Eski AK Partililerin yeni bir oluşum içerisinde olması konusunda Özlü, "Ben AK Partili'yim, Recep Tayyip Erdoğam bizim edebi liderimiz. Bir takım oluşumların başarılı olacağı kanaatinde değilim. Hiçbiriyle temasım yok. Teması olanlarla da temasım yok."


"Dedikodu mekanizmasına son verelim"
Düzce'de artık dedikoduya son verilmesi gerektiğini vurgulayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, "Dedikodu mekanizmasına son verelim, bu şehir çok güzel bir şehir. Düzce göç alıyor. Düzce nüfusu göçlerle artıyor. Demek burada iş var, aş var. Güzel ve iyi bir şehir olduğunu anlatmamız lazım."


Programın sonunda ise Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü,  sorulan isimlerin kendisine ne ifade ettiğini açıkladı :

Faruk Özlü:  Bütün hayatımı devlet adamı olmak için planladım. Hiçbir zaman ticaret planlamadım. Allah izin verirse bundan sonraki hayatımı devlete hizmet etmek için adayacağım.
Sadullah Ünsal:  Senin olmadığın bir yerde düşüncelerimi söylerim.
Yunus Özay Er:  Genç sempatik biri.
Mustafa Keskin:  AK Parti Düzce İl Başkanı. İyi bir arkadaş.
Sadi İşbilen:  Kahve aklıma geliyor
Hikmet Keskin:  Eski AK Parti Düzce İl Başkanı. Aramızda kötü hiç bir şey olmadı.
Ümit Yılmaz:  MHP Düzce Milletvekili
Muzaffer Yiğit:  Ver kurtul Muzaffer
Ali Dilber: Ortak dostumuz. Danışmanım. Sevdiğim biri
Mustafa Kayıkçı:  Sempatik insan
Tuncay Şahin: İş adamı. İyi bir arkadaşım.
Gökhan Kapoğlu: İş adamı. İstanbul’da bilinen iş adamı.
Cahit Aydın: Park geliyor. Cahit parkı.
Fevai Arslan : AK Parti eski  milletvekili. Çok eski arkadaşım