Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde ekonomik olarak en fazla etkilenen kesim olan esnaflar için devlet bir dizi önlemler aldı. Alınan önlemler kapsamında açıklanan ekonomik pakette, kamu bankaları tarafından Kredi Varlık Fonu (KGF) destekli işe devam ve ihtiyaç kredileri imkânları sunuldu.Öncü Haber bu kez Düzce esnafının nabzını tuttu. 1 Haziran’da başlayan normalleşme döneminde 1 aya yaklaşılırken hala umdukları gibi satış yapamayan Düzceli esnaflar, kullanılan kredilerin vadelerinin uzatılmasını ve faizlerinin alınmamasının en büyük beklentileri olduğunu söyledi. Ayrıca salgın nedeniyle işyerini uzun süre açamayan esnaflar için devletin kira yardımında bulunması talebi dile getirildi.

“Kredi fakirlere çıkmadı, hep zengin esnafa çıktı”

 Tüm dünyanın büyük bir mücadele verdiği pandemi döneminde en çok zararı esnaf kesiminin gördüğünü söyleyen esnaflar, “Kredilerin ertelenmesi normal tabii ama her vatandaşa kredi çıkmıyor.  Mesela haber sitelerine giriyoruz, bakıyoruz paylaşıyorlar kredi çıktı diye bizde başvuruyoruz ama adam bizim kriterlerimizin uygun olmadığını söylüyor. Biz başvuruyoruz ama sonuç yok. Zenginlere çıkıyor herhalde o kredi. Fakirlere çıkmıyor.” dedi.

“Devlet kira yardımında bulunursa, esnaflar derin nefes alacak”

Esnafların en büyük beklentisinin, salgın döneminde işyerini kapatan ve büyük zarar gören esnaflar için kira desteği olduğunu ifade eden bir esnaf, “Kredi çekenler için ödeme süreleri ötelenmeli. Şöyle ötelenmeli, bir iki ay zaten işler olmadı. Burada da gördük onu, inşallah ötelenir. Devletimiz, esnafa biraz daha yardımcı olabilir. Bir de salgın nedeniyle birçok esnafımız, işyerlerini açamadı. Birçok arkadaşımızın da kira borçları var. Bu nedenle kira borcu olan arkadaşlarımıza, devlet kira yardımında bulunabilir. Eğer bu kira yardımı yapılırsa, birçok esnaf arkadaşımız rahat nefes alacak.” diye konuştu.

“Kredilerin faizleri silinmeli”

Salgın döneminde çektikleri kredilerin faizlerinin silinmesi gerektiğini kaydeden bir başka esnaf,  “Şimdi ekonomik olarak tabii ki sağ olsunlar sonuçta bir esnaf destek kredisi verdiler bizlere. Bunların da ödeme günü yaklaşıyor. En azından bunun faizini devletin ödeyip anaparayı bizim ödememiz lazım. Onun dışında devletten beklentimiz, hijyeni olan tek kullanımlık ürünlerden peçete olsun, havlu olsun bunların işe ilk başladığımızda 30 lira olan peçeteler, havlular şu anda 60-70 lira. Yani biz bunları zaten küçük küçük kazanarak ödeyen bir esnafız. Zorlanıyoruz, devletin en azından hijyen belgesi olan esnaflara bir hijyen desteği bekliyoruz. Odalar vasıtasıyla bir ödenek yapılıp 100 lira 200 lira her ay en azından devletimizden istiyoruz. Kiralar sonuçta malum, 55 gün kapalı kaldık ve kapalı kaldığımız süreç boyunca bize devletimizden bir yardım olmadı. Pandemiye başvuru yaptık, babam emekle diye bana yardım çıkmadı. Cimer’e yazdım yaklaşık 20 gündür cevap bekliyorum. Hala bir cevapta gelmedi. Yani bu konuda devletimizden bize yardımda bulunmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Esnafların işi gerçekten çok zor”

“Devletten beklentimiz var.” diyen bir başka esnaf ise,  “Şartlarda yapılandırma, dışarıdan gelen ikazlarda yapıcı olmalılar. Dışarıdan gelen ikazlar, uyarılar başım gözüm üstüne ama hani müşteriler. Yine bugüne şükür. Şu döneme göre iyi. Kredilerin ötelenmesini tabii ki isterim şu anda esnafların işi çok zor. Gerçekten çok zor. Kirasını ödeyemeyen kaç tane arkadaşımız var etrafımızda. Ama devran bir şekilde dönüyor.” ifadelerini kullandı.