1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Düzce'deki binaların ve yapılaşmanın ne derece sağlıklı olduğu konusunda mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulunan Düzce İnşaat Mühensileri Odası eski Başkanı Kayhan Özdemir, Düzce'nin depremi en acı şekilde yaşadığını ve yıkımların % 85 cıvarında olduğunu vurguladı. Özdemir,“Düzce'yi depremden önce ve depremden sonra olarak değerlendirmek gerekir. Depremden önce mühendislik yapıları denetlendi. Depremden sonra da yapı denetimleri oluşturuldu. 2001 yılında çıkan yasa ile 19 ilde yapı denetimleri uygulanıyordu. Bu illerin arasında Düzce'de vardı. 1.1.2011 tarihi itibari ile bu uygulama 81 ile yayıldı. Çünkü uygulana illerde büyük bir farklılık görüldü. " dedi.

Düzce'nin depremde en büyük zararı gören il olduğunu vurgulayan Özdemir, deprem kalıntılarının hala durduğunu ve depremin ardından Düzce'nin hemen il yapılmasının üçüncü bir deprem olduğunu kaydetti. Özdemir,“Düzce depremin en büyük hasar gördüğü illerin başında geliyor. Yapıların % 85'i yıkıldı. Şu anda depremin yıkıntılarını hala göremkteyiz. Tabi bu bir anda çözülemiyor. 1999 yılında il olmamaız bize 3. bir depremi yaşattı. Bu konuda büyük sıkıntı yaşadı Düzce. Ancak toparlanmaya başladık. " dedi.

Kentsel dönüşümün tamamen çözüm olmadığını vurgulayan Özdemir, hala çözüme kavuşmamış hasarlı binaların olduğunu belirtti. Özdemir, “Kentsel dönüşüm tam manasıyla çözüm değil. İmar değişikliği olması lazım. Depremden dolayı Düzce yıkıntılarını çözemeyen bir il. Hala çözülmemiş ağır, orta ve hasarlı binalar var. bunların çözüme kavuşması lazım.” dedi.

Haber, R. BAL