Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Düzce Valiliği Konferans Salonunda “Arı Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele” eğitimi gerçekleştirildi. Toplantıya Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği, Gölyaka Bal Üreticileri Birliği yetkilileri ile Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, çok sayıda vatandaş ve arıcı katıldı.



Toplantıda Düzce’nin bitki çeşitliliği, iklimi ve coğrafi yapısı ile arıcılık için avantajlı ve önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekilerek, şu bilgilendirmelerde bulunuldu: “Arıcılığın ilimizde yan faaliyetten ziyade, ana faaliyet olarak yapılması önem arz ekmektedir. İlimizde 711 adet arı işletmesi, 3 adet ana arı üretim yapan işletme, 60 bin adet arı kolonisi ile yılda 550 ton bal üretimi gerçekleştirilmektedir.


Düzce Valiliği koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi ve Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Yığılca arısının tescili ve ıslahına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılarımıza damızlık ana arı, arılı kovan, alet ekipman ve güneş enerji sistemleri için desteklemeler verilmektedir.”


Toplantıda ayrıca arıcılıkta maksimum verimi saylayabilmek için arı sağlığının çok önemli olduğuna vurgu yapılarak, arı hastalıkları ve zararlıları ile mücadele konusunda Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde görevli uzmanlar tarafından bal arılarında varroa akarının biyolojisi, yaşam döngüsü ve zararları, varroa zararlısına karşı etkin mücadele yöntemleri ve arıcılıkta kullanılan ilaçlar ve bunların kalıntı şekilleri üzerine bilgiler verildi.