Çevre Düzeni Planı’nın il Genel Meclisi’nin olağanüstü toplantısında oybirliği ile kabul edilmesi, Düzce’nin planlı gelişmesini sağlamak açısından önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Düzce’de yıllardır tartışma konusu olan ve özellikle bazı ilçe belediyelerinin kendi imar planlarını aynen içermesini istedikleri Çevre Düzeni Planı’nın fiilen uygulanması sağlanırsa, Düzce’de yapılaşmaya siyasetin yön verme dönemi sona erecek.

Fiilen uygulamaya geçilmesinin sağlanması durumunda gerek sanayi, gerekse tarım ve yerleşim alanlarında yapılaşmanın ve sanayileşmenin sağlanması için üst çerçeve belirleme görevini üstlenecek olan Çevre Düzeni Planı, doğal yapının korunabilmesi için çevreciler açısından da referans olacak.

Plan bir yönüyle Belediye Meclisleri ve  İl Genel Meclisi’nin imar ile ilgili konularda konjonktüre bağlı karar vermesinin önüne geçecek. Siyasi ve idari merciler de imar ile ilgili olarak alacakları kararlarda planın bağlayıcı etkisine tabi olacak. Yeni katılan mahallelerle önemli bir genişleme sürecine giren Düzce Merkezin yapılanması plan sayesinde daha sağlıklı gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan ilimiz henüz İSKİ’nin su havzası olarak ilan edilmediği için Havza Koruma Planı’nın da hazırlık aşamasında pek çok açıdan Çevre Düzeni Planı’nı esas alınması da bekleniyor.