Büyük Melen’in suyunun geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın kazandırdığı ivme ile İstanbul’a ulaşmasının ardından, projenin kalan ayaklarında çalışma sürüyor. Ancak Düzce’de yürütülecek olan  arıtma ve katı atık tesisleri konusunda somut gelişme yaşanmadı.

Bakanlar Kurulu'nun, Büyük Melen Projesi kapsamındaki acele kamulaştırma kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.Buna göre, Ağva-Şile güzergahı ile Şile-Darlık bağlantı hattındaki taşınmazlar, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılacak.

Öte yandan proje kapsamında Düzce’de yapılacak olan çalışmalarda somut bir ilerleme göze çarpmıyor. Katı atık tesislerinin yapılabilmesi için Orman Genel Müdürlüğü’nden alınması gereken iznin çıkmaması nedeniyle ödeneğinin büyük bölümünün sağlanmasına rağmen inşa çalışmalarına başlanamadı.

Büyük Melen Barajı çalışmaları için çevresel etki değerlendirme raporu için gereken halkın katılımı toplantısı yapıldı. Bu kapsamda birçok köyün taşınması gerekeceğinden kamulaştırma sürecinin kısa zamanda sonuçlandırılması güç görünüyor.

Ocak ayında İTÜ ekibinin hazırladığı Havza Koruma Projesi’nin tamamlanmasına rağmen, Düzce’nin evsel atıklarının arıtılması için düşünülen dört büyük arıtma tesisi için de somut bir gelişme yok. İnşaatların başlaması için gereken eylem projesinin tamamlanması için toplantılar yapılmasına rağmen, arıtma tesislerinin yapımına ne zaman yapılacağı konusunda somut bir açıklama yapılm