Tüm Türkiye'de olduğu gibi Düzce'de de iş kazalarının önüne geçilemiyor. En çok kaza yaşanan sektörlerin başında ise inşaat geliyor. Düşme sonucu yaşanan kazalara sık rastlanırken, son olarak dün bir işçinin çalıştığı inşaatta elektrik akımına kapılarak hastanelik olması “Gerekli tedbirler alınıyor mu?” sorusunu tekrar akıllara getirdi. Konu hakkında A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Gülşah Yılmaz ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yılmaz, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde iş kazalarıyla karşılaşılmaya devam edeceğini vurgulayarak haklı bir gerçeğe dikkat çekti.

Düzce’de yeterli bilinç oturmuş değil”

Son yaşanan iş kazası ile ilgili çalışanın yeterli donanımının olmadığı değerlendirmesinde bulunan İş Güvenliği Uzmanı Gülşah Yılmaz, şunları kaydetti: “Çalışanı da gördüğümde yeterli iş donanımının olmadığını fark ettim. Düzce’de zaten yeterli bir bilinç oturmuş değil şu an oturma aşamasında. Çalışmalar ve projeler de küçük ölçekli olduğu için o yönde bitirilmeye çalışılıyor. Bu konuda çalışanlara da işverenler de çok şey düşüyor.” dedi.

Çalışanlara kişisel koruyucu donanım verilmeli”

Yılmaz, işverenlerin iş güvenliği ile ilgili destek alması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti: “İşveren yeterli desteği dışarıdan alabiliyor. Bizim OSGB’mizin verdiği destek gibi ya da kendi bünyesinde bulunduruyor. Olumlu dönüşler aldığımızda ve bilincin oturmaya başladığını düşünüyoruz. En basitinden bir asansör boşluğunun önünün kapatılması gerektiğinin bilinci artık oturmaya başladı. Çalışanlara kişisel koruyucu donanım verilmesi de bu noktada önem teşkil ediyor.”

Elektriğin kesilmesi gerekiyordu”

İş güvenliği konusunda gerekli özenin gösterilmeye başlandığını ancak daha zamanın olduğunu söyleyen Yılmaz, dün meydana gelen iş kazası ile ilgili şu tespitleri paylaştı: “Kazada gördüğüm kadarıyla elektrik akımına çok yakın bir yerde çalışılıyor. Elektrik zaten 5 metre itibariyle atlayabilen bir şey. Ona dikkat edilmesi gerekiyordu. Ya elektriğin kesilmesi gerekiyordu ya da iskelenin topraklaması yoktu. Yeterli özen gösterilmeye çalışılıyor ama çalışanın da özen göstermesi gerekiyor. Orada elektriğin mutlaka kesilmesi gerekiyordu. Çünkü oradaki uzman elektrik akımının sıçrayacağını bilir. Eğer gerekli desteği alıyorlarsa iş güvenliği ile ilgili elektriğin mutlaka kesilmesi gerekiyordu. Ona göre yalıtkan bir eldiven, ayakkabı ve baret verilmesi gerekiyordu. Çalışanın emniyet kemeri de yoktu. Olması gerekenleri yapsalardı böyle bir sonuçla karşılaşılmazdı.”

Eğitimin artması gerekiyor”

Yılmaz, son olarak iş güvenliği ile ilgili gerekli eğitimlerin verilmesinin önemini vurgulayarak; bilgilendirmelerini şöyle noktaladı: “Düzce’de gerekli önlemler alınmaya başlandı. Özen gösteriliyor artık. Yeterli mi derseniz değil tabii ki. Daha çok zaman ve yolumuz var. İşverenin ve çalışanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Dünkü gibi büyük boyutta kazalarla sık karşılaşmıyoruz ama ufak kazalar oluyor. İş güvenliğiyle ilgili eğitimin artması gerekiyor. İnşaatta çalışanların eğitim seviyeleri belli olduğu için onların bilinçlendirilmesi ve gerekli eğitimlerin verilmesi gerekiyor. İşverenler tarafından da gerekli özenin gösterilmesi önemli.” diye konuştu.