Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin ziyareti öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan kendisine yöneltilen ''ABD ile güvenli bölge söz konusu mu?'' şeklindeki soruya verdiği cevapta Türkiye'de bulunan Suriyeliler ‘in akıbetine yönelik detaylar da yer aldı.
 
ERDOĞAN: “ÜLKELERİNE DÖNME BEKLENTİSİNE ZEMİN OLUŞTURACAKTIR”
 
''Bizler için ikmal bölgesi dediğimiz bölgenin tehditten arındırılması ve güvenli bölge oluşturulması takdir edersiniz ki bizdeki 1 milyon 700 bin Suriyeli vatandaşların artık ülkelerine dönme beklentisi içinde olmaları bakımından zemin oluşturacaktır.'' Diyen Erdoğan, ''İlk etapta buraların arındırılması ve temizlenmesi ve güvenli hale getirilmesinden sonra güvenli bölge tanımı yapılmasının adımı atılmış olacaktır.'' dedi.
 
250 SURİYELİ VAR
Cumhurbaşkanının bu sözleri gözleri Düzce’de yaşayan Suriye uyruklu vatandaşa çevirdi. İç İşleri Bakanlığının resmi verilerine göre 250 Suriyelinin yaşadığı Düzce’de oluşturulacak güvenli bölgeye gitmeleri anlamına gelecek.
 
GÜVENLİ BÖLGE
Fiilen oluşacak bölgenin yabancı basına göre Türk sınırı boyundan Halep vilayetine uzanacak. Bölge sınırları olarak doğuda Cerablus, batıda Azez kasabaları ile güneyde Halep kenti yakınındaki El Bab'a uzanan alan olarak işaret ediliyor.