'2018 üretim yılından başlamak üzere, örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretim için bu tebliğde belirtilen destekleme ödemeleri yapılmaz' hükmü ile 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirildi. Bu doğrultuda,2018 üretim yılı başlangıç olmak üzere üç yıl üst üste aynı ürünü eken üreticiler mazot/gübre başta olmak üzere üretim desteklemelerinden yararlanamayacak.
Ekim nöbeti uygulamaları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileşmesi hedeflenirken, konuya ilişkin açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Necdet Çiçek, olası çiftçi mağduriyetlerine meydan verilmemesi için münavebe (ekim nöbeti) sistemine dikkat edilmesi uyarısı yaptı. İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Çiçek “Olası çiftçi mağduriyetlerine meydan verilmemesi ve uygulamanın sürdürülebilirliği açısından söz konusu münavebe sistemine dikkat edilerek ekim yapılması gerekmektedir.” dedi
Ekim nöbeti uygulamalarının amacı
Öte yandan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün konuya ilişkin bilgilendirmesi ise şöyle:
“Bilindiği üzere tarım ürünlerinin yeterli, kaliteli ve uygun maliyetlerde üretimi; tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamalarla mümkündür. Tarım arazilerinde uzun yıllar aynı bitkinin yetiştirilmesi ile toprak yapısı bozulmakta, erozyon zararları artmakta, toprak verimliliğinde genel bir azalma görülmekte, belirli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar katlamalı olarak çoğalmaktadır. Ekim nöbeti uygulamaları ile; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilmekte, toprakta organik madde arttırılmakta, daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, yabancı otlar ve hastalık - zararlılarla mücadele etkinliği arttırılmaktadır.
Üreticilerin desteklemelerden faydalanabilmeleri için…
Üreticilerimizin 2018, 2019 ve 2020 yıllarında üst üste aynı ürününün ekimini yapması halinde 2020 yılında yem bitkisi, dane mısır fark ödemesi ve mazot gübre gibi tebliğ kapsamında bulunan tüm bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin desteklemelerden faydalanabilmeleri için 2019 üretim yılında ana ürününü hasat ettikten sonra yöre ekolojisine uygun vejetasyon süreleri kısa farklı bir ürün veya kışlık bir ürün (arpa, yulaf, fiğ, v.b) ekmeli ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırmalıdır.”
HABER:C.ÜSTÜNER